Radicale Hindoes eisen Katholiek onderwijs

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een groep van vijftig radicale Hindoes is met geweld een Katho- lieke school in India binnengedrongen om onderwijs te eisen voor de...
20110708_India01

Een groep van vijftig radicale Hindoes is met geweld een Katholieke school in India binnengedrongen om onderwijs te eisen voor de zoontjes van een radicale Hindoeleider.

 

De situatie is des te opmerke- lijker omdat het incident zich afspeelde in de Zuidwest Indiase regio Karnataka, deelstaat Orissa, die de afgelopen jaren het toneel is geweest van grootschalig Hindoegeweld tegen Christenen.

Het is niet bekend of de zusters van de Sint-Jozefschool in Belgaum zijn gezwicht voor de druk van de radicale Hindoes.

Geweldsgolven

In 2008 en 2009 sloegen Christenen massaal op de vlucht toen radicale Hindoes in de regio massaal tot moord, verkrachting, plundering en brandstichting tegen Christenen overgingen.

"Absurd"

Kerkelijke bronnen ter plaatse noemen de eis "absurd". "De extremistische groeperingen bestrijden te vuur en te zwaard de betrokkenheid van de Kerk in het onderwijs en de sociale dienstverlening", aldus een anonieme bron tegenover persbureau Fides. "Het is een vorm van schizofrenie van de kant van deze radicale activisten die vaak verantwoordelijk zijn voor geweld tegen Christenen. Maar aan de andere kant, het is ook een impliciete erkenning van het uitstekende onderwijs dat door onze scholen wordt geboden."

Patroon

Dat laatste lijkt nog maar de vraag. UcaNews meldt dat soortgelijke incidenten zich de laatste dagen ook hebben voorgedaan in de deelstaat Maydhya Pradesh. Het is niet duidelijk of er sprake is van een nieuwe strategie van de extremistische groeperingen.

Geen plaats

In Khargone in centraal India is de Sint Judasschool onder politiebescherming geplaatst nadat jeugdige aanhangers van de radicale nationalistische hindoepartij BJP problemen maakten nadat een hindoemeisje was afgewezen.

Volgens schooldirecteur Pater John Victor was haar aanvraag afgewezen omdat er eenvoudig geen plaats meer was en de aanbeveling van een politicus geen gewicht in de schaal legde.

Jonge Hindoe-activisten maakten daarop amok rond de middelbare school.

Demonstraties

De dagen daarop demonstreerden leden van de met de BJP verbonden nationale studentenbond bij de school. Die verwijten de school bovendien niet de nationale vlag te voeren en geen portret te hebben van de Hindoegodin van de kennis, Saraswati.

De politie dreef de demonstranten uiteen, die zwoeren te zullen blijven demonstreren tot het meisje wordt toegelaten. De lokale autoriteiten en de politie hebben bescherming aangeboden.

Verschillende Christelijke scholen in Madhya Pradesh hebben de afgelopen dagen vergelijkbare incidenten gemeld.

Hoorzitting

De Katholieke Kerk krijgt binnenkort een hoorzitting bij het Hooggerechtshof van de staat Madhya Pradesh, waarin zij zal proberen aan te tonen dat de deelstaatregering probeert invloed te krijgen in het Christelijk onderwijs.

Bron: Fides/UcaNews