Race tegen de klok bij wederopbouw Irak

Project
Kerk in Nood en het Comité voor de Wederopbouw van Nineve (NRC) voeren een race tegen de klok om tegen het begin van het nieuwe schooljaar zoveel mogelijk Syrisch-katholieke gezinnen naar hun huizen te doen terugkeren.
ACN-20170608-55817-Baghdeda

Er zijn nu al zowat 600 gezinnen terug naar de stad in de Vlakte van Nineve verhuisd. De priester Georges Jahola, die bij het NRC verantwoordelijk is voor het Syrisch-katholieke team, zegt: “Binnen tien jaar zal de stad opnieuw evenveel inwoners tellen als voor de inval van IS”.

In de stad Baghdeda (in het Turks Qaraqosh) in de Vlakte van Nineve is een race tegen de klok en voor het leven aan de gang. In september zullen de scholen opnieuw hun deuren openen. De Syrisch-katholieke gezinnen, die de stad drie jaar geleden hebben verlaten, op de vlucht voor de aanvallen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS), en de afgelopen drie jaar als intern ontheemden in Koerdistan hebben doorgebracht, zouden tijdig voor het nieuwe schooljaar van hun kinderen naar huis willen terugkeren.

Huizen nog niet op orde
“De scholen van Baghdeda werden door internationale organisaties als de VN opnieuw in orde gebracht”, zegt de priester Georges Jahola, die als lid van het NRC verantwoordelijk is voor het Syrisch-katholieke team en belast is met de wederopbouw van de stad. “Spijtig genoeg zijn de huizen van de christelijke gezinnen die graag zouden willen terugkeren nog niet heropgebouwd”, gaat de Syrisch-katholieke priester verder. “Voor de inval van IS woonden er in Baghdeda ongeveer 5.000 Syrisch-katholieke gezinnen. Daarvan hebben er ongeveer 60 procent schoolgaande kinderen."

Nu of nooit
"Indien hun huizen tegen september niet klaar zijn, dan zouden die gezinnen kunnen beslissen om ergens elders naartoe te gaan. En ditmaal zou het voor altijd zijn. Wanneer wij er daarentegen in slagen om de huizen te repareren, dan ben ik er zeker van dat Baghdeda binnen tien jaar opnieuw veel inwoners zal tellen, ook al zullen er gezinnen zijn die niet meer terugkeren, en dat er weer evenveel christenen zullen wonen als in de tijd voor IS.

In deze stad heeft een twee en een half jaar durende bezetting door duizenden strijders van IS, die – zo vermoedt pater Jahola – “waarschijnlijk net hier hun steunpunt en uitvalsbasis hadden”, gemaakt dat 6.327 gebouwen nu opnieuw moeten worden opgebouwd. De terroristen staken 2.269 huizen in brand, beschadigden 3.950 andere en bombardeerden er nog eens 108.

Kerk in Nood en andere organisaties zijn bezig met de heropbouw en herstelling van de eerste huizen. Ze beginnen eerst met de huizen die minder erg zijn beschadigd. Helpt u mee zodat de Christenen in Baghdedakunnen terugkeren naar hun huizen? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van "Terugkeer Nineveh."