Publicatie jeugdcatechismus YOUCAT in het Albanees

Project
Er zijn veel jonge katholieken in Albanië die naar de kerk gaan en de godsdienstlessen volgen. Zij willen God beter leren kennen en meer over het Evangelie horen. In de communistische tijd werden alle godsdiensten op wrede wijze vervolgd,...
20120702Albania023

Er zijn veel jonge katholieken in Albanië die naar de kerk gaan en de godsdienstlessen volgen. Zij willen God beter leren kennen en meer over het Evangelie horen. In de communistische tijd werden alle godsdiensten op wrede wijze vervolgd, maar tegenwoordig beleeft de godsdienst als het ware een nieuwe bloeitijd, speciaal onder katholieken. Hoewel zij maar een in verhouding kleine minderheid uitmaken van de bevolking, is hun Kerk een jonge Kerk – ook al omdat de gemiddelde leeftijd van de Albanese bevolking in het algemeen 30 jaar is. Dientengevolge zitten de kerken vol jonge mensen.

De moslims vormen de grootste religieuze gemeenschap in Albanië, maar het is moeilijk om betrouwbare cijfers hiervan te krijgen, want sinds de lange periode van atheïstische overheersing, geven heel veel mensen de godsdienst op van hun grootouders of overgrootouders, zelfs al hebben zij er zelf weinig mee te maken. Anderzijds zijn er in Albanië moslimgroeperingen die steeds radicaler worden. Een katholieke missionaris vertelt bijvoorbeeld hoe twee jonge moslims van 12 en 13 jaar oud hem wilden bekeren tot "het ware geloof" terwijl hij met een gast naar een voetbalwedstrijd van het Europese kampioenschap zat te kijken op een groot scherm in de stad. De twee jongens zeiden tegen hen: "Jullie christenen, jullie verdraaien de Bijbel alleen maar!" Ze waren duidelijk goed op de hoogte. Daarom is het ook des te belangrijker dat jonge katholieken goed hun eigen geloof kennen, zodat zij sterk staan en adequaat kunnen antwoorden als zij op deze manier worden uitgedaagd.

In 2011 namen 400 jonge Albaniërs deel aan de Wereldjongerendagen in Madrid. Zoals voor alle jongeren uit landen waar de katholieken in de minderheid zijn, was het besef deel uit te maken van de Wereldkerk en andere jongeren als zij uit de hele wereld te ontmoeten die op dezelfde manier hun geloof beleefden, een ervaring die hun leven veranderde. Op de Wereldjongerendagen werden aan alle jongeren uit de hele wereld 700.000 exemplaren van de jongerencatechismus "YOUCAT" uitgedeeld als een persoonlijk geschenk van de Paus. "Kerk in Nood" heeft deze campagne massaal ondersteund. YOUCAT is een handboek van 330 bladzijden, dat een overzicht geeft van de leer van de Katholieke Kerk in duidelijke en gemakkelijk te begrijpen taal. Paus Benedictus XVI schrijft in het voorwoord, "Deze catechismus werd niet geschreven om jullie te plezieren. Hij zal het leven voor jullie niet gemakkelijk maken, want het vraagt van jullie een nieuw leven." En hij legt uit, "Een detectiveverhaal is spannend omdat het ons meetrekt in de lotsbestemming van andere mensen, een lotsbestemming die de onze zou kunnen zijn. Dit boek is spannend omdat het gaat over onze eigen lotsbestemming en elk van ons dus ten volle meesleept."

Ondertussen is het boek beschikbaar in ten minste 13 verschillende talen en er zijn er meer in de maak. De Albanese bisschoppen zouden dit boek nu graag beschikbaar stellen aan de jonge mensen van hun land – waarbij ze ook tegemoet komen aan de wens van de Heilige Vader dat alle jongeren in de wereld deze catechismus zouden lezen. "Kerk in Nood" wil dit project met 8000 euro steunen.

"Dit project is een voorbeeld van wat ons werk inhoudt. Uw donatie zal hieraan of aan een ander soortgelijk project worden toegekend dat in overeenstemming is met de pastorale prioriteiten van Kerk in Nood"

Projectcode: 432-20-89