Provincie in Laos verklaart gebed voor zieken tot misdaad

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Laos hebben de autoriteiten van de provincie Savannakhet gebed voor zieken tot misdaad verklaard.
20150403_Laos01

In Laos hebben de autoriteiten van de provincie Savannakhet gebed voor zieken tot misdaad verklaard.

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides woensdag.

De provincie heeft vastgesteld dat bidden voor genezing van zieken een overtreding van de gezondheidswet is. "Het is misbruik van een medisch beroep", stelt het ministerie van Volksgezondheid van de provincie in een rapport.

Het rapport verscheen naar aanleiding van de arrestatie van vijf dominees drie weken geleden. Die hadden voor een zieke en stervende christelijke vrouw gebeden. De vrouw overleed later in een ziekenhuis.

De vijf worden beschuldigd van moord, omdat ze, zo stelt de politie, met hun poging de vrouw door gebed te genezen haar dood hebben veroorzaakt.

Volgens de Laotiaanse mensenrechtenorganisatie voor religieuze vrijheid had de vrouw expliciet gevraagd naar de dominees om voor haar te bidden in het laatste stadium van haar leven.

De mensenrechtenorganisatie noemt het verbieden van gebed voor zieken "een directe schending van de grondwet en de wetten van Laos".

De Grondwet in Laos stelt dat de staat alle wettige activiteiten van boeddhisten en andere religieuze denominaties respecteert en dat de burgers van Laos het recht en de vrijheid hebben om wel of niet in een godsdienst te geloven.

Volgens de mensenrechtenorganisatie nemen de provinciale autoriteiten van Savannakhet met het verbod de in de Grondwet genoemde vrijheid weg.

Verder gaat het verbod in tegen het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten dat bekrachtigd is door de regering van Laos.

Christenen in Laos vragen de regering actie te ondernemen tegen de provincie, omdat ze vinden dat het verbod de Grondwet ondermijnt.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Fides

Foto: AsiaNews