Protest tegen verkiezingsprocedure in Hong Kong

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De beperkende regels die Peking heeft opgesteld voor de volgende verkiezing van de gouverneur van Hong Kong hebben "de steun en goedkeuring van de inwoners van Hong Kong". Ze komen overeen met de Basic Law (die stamt uit de tijd dat Hong Kong een Britse k
20140919China01

De beperkende regels die Peking heeft opgesteld voor de volgende verkiezing van de gouverneur van Hong Kong hebben "de steun en goedkeuring van de inwoners van Hong Kong". Ze komen overeen met de Basic Law (die stamt uit de tijd dat Hong Kong een Britse kolonie was) en "werden ontworpen na geluisterd te hebben naar de mening van verschillende sectoren in Hong Kong". Dat zei de toppoliticus Zhang Dejiang, die als eerste Chinese autoriteit sprak over democratische hervormingen in de voormalige Britse kolonie.

De National People’s Congress (NPC), die eens per jaar bijeenkomt om de beslissingen van het politbureau van de communistische partij te ratificeren , lanceerde een voorstel om de verkiezingsregels van Hong Kong te veranderen. In dit voorstel "geeft China Hong Kong het recht" haar gouverneur te kiezen. Het stelt echter het maximale aantal kandidaten vast. Dat mogen er maar twee of drie zijn, die naar voren geschoven zullen worden door een Verkiezingscommissie die gecontroleerd wordt door het Chinese vasteland.

Het voorstel werd zowel door de pro-democratie beweging Occupy Central als door de bevolking van Hong Kong verworpen. Volgens een onderzoek door de South China Morning Post wil de helft van de bevolking pro-democratie leden hebben in het bestuur van Hong Kong in plaats van het Chinese voorstel te volgen. Ook de katholieke Kerk van Hong Kong ageerde tegen het voorstel. Bisschop John Tong Hon zei tegen het dagblad Kung Kao Po dat hij zich aansloot bij het protest van de bevolking tegen de beslissing van Peking ten aanzien van de verkiezingen van 2017. In een commentaar van kardinaal Zen Ze-kiun, de voormalige aartsbisschop van Hong Kong, vraagt hij zich af of het protest van Occupy Central misschien de Chinese machthebbers tot woede en deze stap gebracht heeft.

In de ogen van Zhang Dejiang echter, een derderangs Chinese autoriteit, was de beslissing genomen na diverse opinies in Hong Kong te hebben beluisterd via diverse kanalen. Bovendien had men de huidige ontwikkeling van Hong Kong na serieuze discussies en studies bij de besluitvorming betrokken. Volgens Dejiang past het besluit helemaal binnen de Basic Law en is het heel geschikt bij de huidige situatie. Bovendien toont het in zijn ogen de oprechtheid van de centrale regering inzake de democratische ontwikkeling.

Bron: AsiaNew

Foto: Kerknet.be