Project: Steun voor de opleiding van de „Apostelen van het Heilig Hart en van de Koningin van de Avondmaalszaal“

Project
ACN-20150824bur29483

Project in Burundi
De Congregatie van de Apostelen van het Heilig Hart en van de Koningin van de Avondmaalszaal werd in 1989 gesticht in Burundi in het aartsbisdom Gitega, door de toenmalige aartsbisschop, Mgr. Joachim Ruhuna. Hij wilde priesters ‘die aan aanbidding doen, biecht horen, de zielen vormen, de jeugd opleiden, de stervenden bijstaan en vrienden zijn van de armen en ongelukkigen.“ De Congregatie wil priesterroepingen bevorderen en zet zich daartoe heel erg in voor de mensen van de stam der Pygmeeën, die eigenlijk de oorspronkelijke bewoners zijn van dit land, maar tegenwoordig een benadeelde minderheid vertegenwoordigen. Zij zijn niet sedentair en vormen de onderste laag van de samenleving. De gezinnen leven in grote nood en de kinderen gaan niet naar school. De paters geven de kinderen een schoolopleiding en staan de armen bij.

Onrust en geweld
Burundi maakt momenteel een periode door van opvlammende onrust en geweld. De geschiedenis van het land wordt van ouds gekenmerkt door gewelddadige conflicten, waarvan ook priesters en religieuzen het slachtoffer geworden zijn. Zo werd ook de stichter van de Congregatie, aartsbisschop Joachim Ruhuna, in 1996 door een groep gewapende mannen op brute wijze vermoord. Hij had al eerder doodsbedreigingen ontvangen, omdat hij zich onverschrokken voor de verzoening tussen Tutsi’s en Hutu’s had ingezet. Hijzelf was een Tutsi. Hij heeft het einde van de laatste bloedige conflicten in Burundi, die tussen 1993 en 2000 rond de 250.000 slachtoffers eisten en in de slechtste perioden van 1,5 miljoen mensen ontheemden maakten. Bisschop Paul Schruers van Hasselt in België, die de aartsbisschop goed kende, zei na diens dood: „De mensen zeiden over hem dat hij geen Tutsi noch een Hutu was, maar ons aller vader“.

Vaders voor iedereen
Ook de Paters van zijn orde willen goede herders en ‘vaders’ voor iedereen zijn. Momenteel bereiden zich twaalf jonge mannen voor op hun priesterwijding. Wij steunen hun opleiding met 9.600 euro, zodat zij zich volledig voor de dienst aan de Kerk en aan de mensen kunnen inzetten.

Projectcode: 112-04-79

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood