De prins zei dat donderdag tijdens de Adventsreceptie van de aartsbisschop van Westminster, kardinaal Vincent Nichols. Prins Charles sprak bij die gelegenheid onder meer met Syrische katholieken en leden van de Chaldeeuws katholieke Kerk van Irak.
In zijn toespraak wees prins Charles erop dat christelijke gemeenschappen in verschillende delen van het Midden-Oosten het bewuste doelwit zijn van islamitische militanten “die gemeenschappen willen verdelen die eeuwenlang naast elkaar hebben bestaan”. “De impact die al dit onbespreekbare geweld en deze wreedheden hebben gehad op persoonlijke levens is absoluut hartverscheurend.” De prins noemde in zijn toespraak over christenvervolging een van de conclusies uit het in oktober verschenen rapport van Kerk in Nood over christenvervolging tussen 2013 en 2015 (‘Persecuted and Forgotten’): "Het christendom zal binnen vijf jaar verdwijnen uit Irak als er geen noodhulp wordt gegeven op een veel grotere schaal”. “Dat raakt ons allemaal”, zei Charles. Hij ziet het als grootste uitdaging ervoor te zorgen “dat het spirituele en culturele erfgoed van het christendom in het Midden-Oosten bewaard blijft voor toekomstige generaties”. Daarnaast moet volgens hem alles worden gedaan om “praktische ondersteuning te geven aan hen die vervolgd worden”.
De prins merkte op dat Christenen niet de enige geloofsgroep zijn die vervolgd worden – “veel van de slachtoffers van IS zijn Moslims”- en dat Christenen ook niet alleen in het Midden-Oosten vervolgd worden. Hij benoemde daarbij specifiek de vervolging van christenen door Boko Haram in Nigeria. Prins Charles vroeg om “gebed" voor en "reflectie” op de christenvervolging in het Midden-Oosten. “Want ondanks wat de gehersenspoelde militanten mensen willen doen geloven, is het christendom geen ‘uitheemse’ religie.” Het christelijk geloof, zei de prins, is al tweeduizend jaar deel van het Midden-Oosten: “Het christendom is verre van een ‘westerse’ religie, het christendom werd geboren in – en gevormd door – het Oosten!”
Het is niet de eerste keer dat prins Charles zich uitspreekt over christenvervolging. Hij deed dat ook al in een videoboodschap bij de presentatie van het rapport Vrijheid van Godsdienst 2014 van Kerk in Nood en tijdens een toespraak op een receptie van Christenen uit het Midden-Oosten in januari 2014.
Bron: Katholiek Nieuwsblad