Priesterwijdingen in vluchtelingenkamp

dinsdag, 09 augustus 2016
Nieuws
In een vluchtelingenkamp in de noordoostelijke Iraakse stad Erbil zijn vorige week vrijdag drie Irakese diakens tot priester gewijd.
20160809-Pr-Roni-Salim-Momika

In het betreffende vluchtelingenkamp zitten vooral christelijke vluchtelingen uit Mosoel en de omliggende regio. Twee jaar geleden werden deze stad en de omliggende plaatsen met geweld door de terreurgroep Islamitische Staat ingenomen. Dit leidde tot een uittocht van duizenden christenen uit Mosoel en de regio, onder wie tenminste vier priesterstudenten, die nu allen tot priester zijn gewijd.

Een van de drie seminaristen die vorige week vrijdag in een vluchtelingenkamp in Erbil tot priester is gewijd, is Roni Salim Momika. Volgens de pasgewijde priester was de wijdingsplechtigheid een dusdanig vreugdevol gebeuren voor de ontheemde christenen in het kamp dat hun sombere stemming om is geslagen in blijdschap. Momika hoopt dat dit ertoe kan bijdragen dat zij in Irak blijven en het land niet ontvluchten.

Essentie priesterschap
“Ik ben blij, blij”, zei Momika kort na de priesterwijding tegen het Amerikaanse katholieke persbureau CNA. Hij voegde daaraan toe dat hij “iets van binnen” voelt wat hem diepgelukkig maakt. Hij zegt dat hij de lokale christenen en de armen en lijdenen “kracht, hoop en moed” wil geven “om hun levens voort te zetten.” Voor Momika is “Christus naar de mensen brengen” de essentie van zijn priesterschap en roeping.

Syrisch-katholieke Kerk
De drie wijdelingen zijn priester gewijd voor de Syrisch-katholieke Kerk door de Syrisch-katholieke aartsbisschop van Mosoel, Kirkoek en Koerdistan, mgr. Yohanno Petros Moshe. Naast Momika werden de diakens Emad en Petros in de geïmproviseerde kerk in het kamp tot priester gewijd door de aartsbisschop. Bij de wijdingsplechtigheid waren zo’n 1500 gelovigen aanwezig.

Seminarie Libanon
Momika vluchtte twee jaar geleden met drie andere seminaristen vanuit Qaraqosh naar Erbil. De vier voltooiden hun priesterstudie aan het Al-Sharfa seminarie in Harissa in Libanon. Een van de seminaristen, Paul, vertrok later naar Bagdad, waar hij circa twintig dagen geleden tot priester is gewijd.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNA