Priesters steunen bedreigde collega’s

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Meer dan 350 Argentijnse katholieke priesters hebben een steunbetuiging ondertekend voor twee collega's die worden bedreigd door drugsbendes.
paco-200-x-133

Meer dan 350 Argentijnse katholieke priesters hebben een steunbetuiging ondertekend voor twee collega’s die worden bedreigd door drugsbendes.

Vorige maand publiceerde de katholieke Kerk een rapport over de sterke toename van drugsgebruik en "handel in de hoofdstad Buenos Aires. Daarin wordt onder meer gesteld dat harddrugs als "Paco" (foto), een soort crack-cocaïne, openlijk op straat verhandeld wordt, vaak in de buurt van scholen. Het rapport laakt het gebrek aan politieke wil om de problematiek aan te pakken. "De drugshandel komt als een tsunami over ons heen", aldus padre Pepe de Paola, een van de twee priesters die met drugsverslaafden werkt en sinds het verschijnen van het rapport bedreigd wordt."De drugshandel bloeide in 2001 op toen de Argentijnse economie in elkaar stortte en wij hebben er niets tegen kunnen doen." Een shot paco kost ongeveer een euro en zelfs kinderen van twaalf raken verslaafd, met soms wel veertig shots per dag.De Kerk hekelt het geringe onderwijsbudget en het gebrek aan behoorlijk onderwijs. Argentinië interesseert zich niet voor de problemen van de jeugd en de armen, aldus de Kerk. Zij signaleert dat degenen die geld verdienen in de drugshandel niet afkomstig zijn uit de arme, maar uit de rijke wijken.Twee jaar geleden becijferde de overheid het aantal drugsverslaafden in en rond Buenos Aires op ongeveer 27.000. Recent onderzoek wijst uit dat dit aantal zeker verdubbeld is. " Dit gaat heel lang duren en één regering gaat dat echt niet lukken. Het wordt lange termijnwerk", aldus padre Pepe.

Bron: KN/BBC