Priesters onder vuur in Congo

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee soldaten zijn gearresteerd voor de moord op een katholieke priester in Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo. Het bertof de 42 - jarige pastoor van Saint-Jean-Baptiste de Kanyabayonga, pater Christian Bakulene, die op...
20101209Congo01

Twee soldaten zijn gearresteerd voor de moord op een katholieke priester in Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo. Het bertof de 42 – jarige pastoor van Saint-Jean-Baptiste de Kanyabayonga, pater Christian Bakulene, die op 8 november werd vermoord. Volgens lokale waarnemers zijn de twee beschuldigden soldaten van de FARDC (de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo). De arrestatie van de twee soldaten is het eerste resultaat van een onderzoek naar de moord door een gemengde commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de FARDC, de militaire aanklager, de lokale overheid en politiediensten.

De moord vond niet ver van een basis van de FARDC plaats. De plaatselijke bevolking klaagt al langere tijd over een gebrek aan veiligheid. Er bevinden zich Congolese soldaten in het gebied die voorheen rebellen waren van het Nationale Congres voor de Verdediging van het Volk (CNDP). Na een vredesakkoord met Kinshasa werden deze voormalige rebellen geïntegreerd in de reguliere strijdkrachten.
Priesters uit Butembo-Beni in Noord-Kivu en de plaatselijke bisschop Melchisédech Sikuli Paluku waarschuwen zelfs voor een dreigende genocide in hun regio. In een gemeenschappelijke brief erkennen zij de verbetering van de levensomstandigheden, maar tegelijk stellen zij vast dat de veiligheidsproblemen blijven bestaan. "De bevolking in Oost-Congo gaat gebukt onder groeiende terreur, met dagelijkse onveiligheid, geweld, slachtpartijen, seksueel geweld en moorden."

Plunderen

De geestelijken klagen de ontvoeringen en verdwijning aan van jonge mensen, journalisten, zakenmensen en gewone vaders en moeders, evenals boeren. "De aanvallen tegen pastorale medewerkers, priesters en burgers beogen slechts angst en paniek bij diegenen die een stem geven aan de stemlozen. Zo wordt getracht een hele bevolking het zwijgen op te leggen en ervoor te zorgen dat die plaats zou maken voor indringers." De priesters en hun bisschop eisen garanties voor de veiligheid, in het bijzonder in de regio van Lubero en klagen over het stilzwijgen van plaatselijke politici en het falen van de Monusco-vredesmacht. "Wij herinneren er ook aan dat het de taak is van politie en leger om de bevolking te verdedigen, niet om haar te plunderen." Ook kardinaal Laurent Monsengwo heeft na zijn terugkeer uit Rome na het consistorie een oproep gedaan voor vrede in het geplaagde Afrikaanse land. (Bron: Cisa/Kerknet)