Priesters keren terug naar Bagdad

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee jonge katholieke priesters zijn teruggekeerd naar Baghdad om dienst te doen in de kathedraal waar bij een bloedbad meer dan 50 gelovigen omkwamen. Afgelopen zondag vierden zij er omringd door weggebroken banken en vernielde beelden een mis. Niet gest
20101109casmoussa01

Twee jonge katholieke priesters zijn teruggekeerd naar Baghdad om dienst te doen in de kathedraal waar bij een bloedbad meer dan 50 gelovigen omkwamen. Afgelopen zondag vierden zij er omringd door weggebroken banken en vernielde beelden een mis. Niet gestoord door het geweld dat onder anderen twee priesters het leven kostte, onderbraken Faadi en Aysar hun studie in Rome en kwamen terug om zondag de mis te vieren in de Syrisch katholieke Onze Vrouw van Verlossing kathedraal.

De mis werd bijgewoond door meer dan 60 gelovigen, die hun angst overwonnen om de viering bij te wonen tussen weggebroken banken, ramen en beelden. De viering was ter ere van de dierbaren die gestorven waren bij de aanslag. Ook baden ze voor de genezing van de 75 gewonden. Vanuit Irak sprak de Syrisch katholieke Aartsbisschop George Casmoussa tegen Kerk in Nood zijn bewondering uit voor de "moed en vastberadenheid" van de priesters en de gelovigen. Verder deed hij een oproep tot betere beveiliging voor de Christenen, een wetswijziging om discriminatie van Christenen tegen te gaan en meer interreligieuze samenwerking. Deze stappen noemde hij cruciaal bij het overtuigen van gelovigen om niet naar het buitenland te vluchten.

Vertrouwen

Aartsbisschop Casmoussa die zelf in januari 2005 slachtoffer was van ontvoering, zei: "Na de tragedie in Baghdad hebben zoveel mensen in het land deze terroristische daad veroordeeld. Als zij deze aanslag in woorden verwerpen, moeten ze ook bereid zijn actie te ondernemen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt." Hij deed zijn uitlatingen een dag nadat nog twee Christenen doodgeschoten werden. Mgr. Casmoussa merkte op: "Veel van onze mensen hebben hun vertrouwen verloren. Maar ik heb vertrouwen in onze buren. Het zijn niet alleen de christenen die niet toestaan een ander de doden. Dit principe huldigen ook anderen, inclusief de moslims.

De aartsbisschop, die gevestigd is in Qaraqosh, even buiten Mosul, voegde toe: "De regering moet bescherming bieden aan christelijke scholen en kerken en de wetten zo veranderen dat ze gunstig uitvallen voor Christenen. Wij moeten het gevoel hebben dat we hetzelfde zijn als anderen, dat we op hetzelfde niveau staan." In het interview met Kerk in Nood meldde mgr. Casmoussa dat Raphael Qotaini, de 75-jarige vicaris generaal van het Syrisch katholieke bisdom in Baghdad, aan de beterende hand was na het schot in de buik tijdens de aanval. (bron: ACN)