fbpx

Priesters bedreigd door ‘Rode Vlag’ groep

vrijdag, 03 november 2017
Nieuws
Twee priesters in Vietnam werden maandag bedreigd door een menigte van 300 mensen die met rode vlaggen zwaaiden, in wat volgens de geestelijken en Human Rights Watch onderdeel is van een door de overheid gesteunde intimidatiecampagne.
20171029-Rode-Vlag-groepen-in-Nghe-An

Priesters Dominic Pham Xuan Ke en Joseph Nguyen Ngoc Ngu van het bisdom Vinh waren op het plaatselijke overheidskantoor om hun eerdere verzoek om hulp tegen bedreigingen door gewapende groepen te bespreken toen de menigte verscheen. "We kwamen om met hen samen te werken om de problemen op te lossen, maar ze hadden mensen opgetrommeld om ons te komen bedreigen. Ze zeiden dat de groep zich spontaan had verzameld, maar dat is onmogelijk", aldus priester Ke. Het duurde enkele uren voordat de priesters zich veilig genoeg voelden om van het regeringskantoor naar hun auto te lopen. "We stonden op het punt naar huis te gaan, maar onze parochianen zeiden dat we niet moesten gaan omdat ze hoorden dat mensen messen, zwaarden en zelfs geëlektrificeerde draad op de weg hadden gelegd. Maar we besloten toch te gaan en gelukkig zijn we veilig thuisgekomen."

Katholieke vijanden
Aanhangers van de "Rode Vlag" groepen hebben zich online en soms in persoon gemobiliseerd om katholieke parochies en parochianen aan te vallen. De leden van de groepen verkleden zich in rood en dragen de rode vlag van de Vietnamese Communistische Partij met een gele ster en ook vlaggen met hamer en sikkel. Volgens pr. Dang Huu Nam, priester van de Phu Yen parochie, worden priesters op Facebook door de Rode Vlaggroepen uitgescholden en onder meer "reactionaire zwarte kraaien" genoemd. "Begin mei, toen de Vereniging van Veteranen en andere verenigingen opriepen tot de oprichting van de Rode Vlag, richtten ze zich op een duidelijk doel: de Katholieken beletten te protesteren tegen Formosa en zich van ‘Katholieke vijanden’ te ontdoen."

Kerk voortrekker in mensenrechtenkwestie
De Katholieke priesters en hun kerken hebben een voortrekkersrol gespeeld bij het helpen van vissersgemeenschappen om verhaal te halen bij de Taiwanese Formosa Plastics Group, die erkende dat het verantwoordelijk is voor een chemisch lek bij een grote staalfabriek in de provincie Ha Tinh in april 2016. De vervuiling liet miljoenen vissers en omwonenden achter zonder werk. "Alle religieuze conflicten in Vietnam, of over de hele wereld, hebben verwoestende gevolgen die moeilijk te genezen zijn", vertelde Nam aan RFA. "Hoewel we als katholieken in de geest van vrede, liefde en vergeving leven, zijn we ook bereid om de wet te gebruiken om onze rechten en ons leven te beschermen."

Toestemming van hogerop
Nguyen Quang Bach, een lid van de Rode Vlag groep, vertelde RFA dat zij de priesters niet hebben bedreigd en dat de groep een vergunning heeft van de overheid. Volgens Nguyen Khac Mai, een gepensioneerde Vietnamese propaganda-functionaris, hebben de Red Flag-groepen hoogstwaarschijnlijk groen licht gekregen voor hun daden van politie, propaganda-organen of andere door de heersende partij gecontroleerde apparaten. "Ik vind het zorgelijk dat de overheid groen licht geeft voor anarchie, ongeacht moraliteit en wetgeving," vertelde Mai aan RFA. "Als niet wordt voorkomen dat de ‘Rode Vlag’ te ver gaat met bijvoorbeeld het beschadigen van eigendommen of belasteren van religie, kunnen de katholieken niet langer zwijgen en dat kan heel gevaarlijk zijn."

Politie kijkt toe
In een rapport uit juni waarin de Red Flag-groepen niet bij naam werden genoemd, identificeerde het in de VS gevestigde Human Rights Watch 36 incidenten tussen januari 2015 en april 2017, waarin ‘onbekende mannen in burgerkleding mensenrechtenactivisten en bloggers sloegen.’ Volgens het rapport meldden slachtoffers "dat mishandeling plaatsvond in aanwezigheid van geüniformeerde politie, die niets deed om in te grijpen." Brad Adams, directeur Azië bij Human Rights Watch: "De Vietnamese regering moet begrijpen dat tolerantie tegenover deze gewelddadige aanvallen leidt tot wetteloosheid en chaos in plaats van de sociale orde en stabiliteit die het zegt te nastreven."

Bron: RFA