Priester wijkt niet voor beschieting

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Filippijnse priester is niet van plan zijn parochie te verlaten nu zijn woning gericht is beschoten. De kogels misten hem slechts op een paar meter, meldt UcaNews. Zaterdagochtend in alle vroegte werd de pastorie van father José Francisco "Jeofran" T
20100628filippijnen1

Een Filippijnse priester is niet van plan zijn parochie te verlaten nu zijn woning gericht is beschoten. De kogels misten hem slechts op een paar meter, meldt UcaNews.

Zaterdagochtend in alle vroegte werd de pastorie van father José Francisco "Jeofran" Talaban in het provinciedorp Bianoan in de buurt van Casiguran door onbekenden beschoten. De priester lag toen te slapen.

Standvastig

De politie heeft naast lege patroonhulzen ook pamfletten aangetroffen waarin de priester wordt beschuldigd van banden met de communistische rebellen van het NPA.

"Ik zal nooit mijn parochie verlaten" zei de 43-jarige Talaban, pastoor van Nuestra Seë±ora de la Aurora Salvacion, in een interview met de katholieke zender Radio Veritas. "De kerk laat zich niet intimideren en zal niet stoppen de armen en verdrukten te helpen."

"Lafaards"

Hij zei te vermoeden dat de aanslag verband houdt met zijn campagne tegen economische projecten die de regering in de omgeving wil ontplooien. Pastoor Talaban staat bekend als een verdediger van de rechten van boeren en inheemse mensen die vanwege het project moeten vertrekken.
Bisschop Rolando Tria Tirona veroordeelde de aanval. Tegelijkertijd zei hij dat de bedreigingen de Kerk niet zullen afschrikken. Hij noemde de daders "gewetenloze lafaards".

Afwachten

"We staan aan de kant van de armen, dus als ze denken dat we ons terugtrekken, hebben ze het verkeerd", aldus de bisschop. Hij merkte op dat de bedreigingen tegen de pastoor begonnen sinds de plannen voor de economische ontwikkeling bekend zijn. Maar volgens afgevaardigde Juan Edgardo Angara, een voorstander van het project, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. "Zeker, de aanval moeten worden veroordeeld", zei hij. "Maar het kan wel of niet met het project te maken hebben." (Bron: UcaNews)