Priester vertelt over verschrikking: "Zwaar geweervuur…"

dinsdag, 11 juli 2017
Nieuws
"Zwaar geweervuur in Zemio. Onmogelijk om naar buiten te gaan. Ze hebben de telefoonlijnen doorgesneden en we kunnen niet naar buiten - het is gewoon te gevaarlijk. Dus ik post op Facebook."
20170711-Zemio-zusters-en-pr-Jean-Alain-Zembi

Het gevoel van angst en urgentie is tastbaar als Jean-Alain Zembi, een parochiepriester in Zemio, in het zuidoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek, een stroom van berichten via Facebook verstuurt waarin hij over de verschrikkingen van het voortdurende geweld vertelt. "De informatie moet gewoon naar buiten, want we zijn hier opgesloten en de schietpartij gaat door", vertelt hij.

Gemeenschappelijk graf
In Zemio begon het geweld op 28 juni toen telefoonverbindingen werden doorgesneden en onbekende gewapende groepen de stad bij de Congolese grens innamen. De priester zette op zijn Facebookpagina een foto met een groep mensen, waaronder een priester, die zich buigen over een lichaam in een sloot. "Er waren zes lichamen op de grond in de straten rondom de pastorie. We moesten risico lopen om ze te begraven om sanitaire besmetting te vermijden. Andere lichamen zijn nog steeds in de straten – maar niemand haalt ze weg. We hebben geen kisten hier, dus we hebben een gemeenschappelijk graf moeten graven."

Op 28 juni kwam een ​​groep gewapende mannen in Zemio om te plunderen en vervolgens lokale winkels in brand te steken, waardoor inwoners en meer dan 3000 vluchtelingen uit de naburige Democratische Republiek Congo moesten vluchten. In totaal zijn ongeveer 20.000 mensen op de vlucht. Twee dagen later begon de priester op Facebook de schaal te tonen van het lijden van de stad. "Zemio is sinds woensdag in de steek gelaten. Help ons," leest zijn eerste post over de onrust. "Er is totale onzekerheid. Mensen hebben niets te eten, geen drinkwater en hebben geen medische zorg nodig. Huizen zijn afgebrand. Bijna alle ontheemde gezinnen hebben geen schuilplaats meer. Hoe gaan ze verder na de crisis?", vraagt de priester zich verontwaardigd af. "De schotenwisselingen betekenen dat we ons niet naar buiten kunnen wagen om de lichamen op te halen die nog in de straten liggen.”

“Als ze jouw kinderen waren…”
In een post met foto’s van lokale kinderen die in de onrust zijn gevangen, waarschuwt Zembi dat dringende hulp nodig is. "Kijk zorgvuldig naar de gezichten van deze kindslachtoffers van de oorlog in Zemio," schrijft hij. “Misschien zullen ze over een paar dagen overlijden in deze situatie. Hun gezichten stellen je een eenzame vraag: als ze jouw kinderen waren, wat zou jij doen?”

Op maandag verwelkomt hij de komst van een VN-hulpteam met "wat dekzeilen en waterflessen." Een andere post toont aan dat hij voorgaat in een Mis in de open lucht – ‘een mooie viering’ – op het terrein van zijn kerk die nu een toevluchtsoord is voor ‘minstens 1500 mensen.’

Kerk in Nood helpt de vervolgde en gevluchte mensen in de Centraal Afrikaanse Republiek met noodhulp. Ook leiden we priesters, leken en religieuzen op in dialoog en conflicthantering. Helpt u de Kerk die in de Centraal Afrikaanse Republiek voorvechter is voor vrede? Doneer dan via deze website of maak uw gift over onder vermelding van Centraal Afrikaanse Republiek.