fbpx

Priester vermoord in Congo

vrijdag, 13 april 2018
Nieuws
Bisschop Théophile Kaboy Ruboneka, van het katholieke bisdom Goma, heeft de recente moord op priester Étienne Sengiyumva, pastoor van Kitchanga, veroordeeld.
Pastoor-Étienne-Nsengiyumva

Volgens de bisschop werd pr. Étienne op 8 april in Kyahemba rond 15.00 uur gedood. Hij had net de Mis gevierd in Kyahemba, een buitenpost van zijn parochie in Goma in het oosten van Congo. "Pr. Étienne had zijn medewerkers verzameld, toen een gewapende man, vergezeld door andere mensen, de vergaderzaal binnenging en de priester doodde", aldus bisschop Ruboneka. "Het is moeilijk om te zeggen wie verantwoordelijk was voor deze verschrikkelijke daad. Er zijn verschillende gewapende groepen in onze regio, minstens vijftien, die niet kunnen worden ontmanteld ondanks de aanwezigheid van het reguliere leger en de blauwhelmen van MONUSCO (VN-missie in de DRC).“

Onderzoek
“Pr. Étienne is de derde priester die in het gebied is gedood. Onderzoek naar de plegers van deze moorden leidt nooit ergens toe. We zijn door iedereen in de steek gelaten”, zei bisschop Ruboneka. “Van onze kant zullen we er alles aan doen om de moordenaars van pastoor Étienne te identificeren. In deze gevallen vrezen de getuigen voor hun leven en dat van hun geliefden en bieden ze nauwelijks nuttige informatie.”

Eerdere ontvoering
Op Paaszondag werd in het oosten van Congo pr. Célestin Ngango, pastoor van Karambi, ontvoerd. Hij werd op 5 april weer vrijgelaten. Volgens bisschop Ruboneka is er geen verband tussen beide gebeurtenissen. “We leven hier in totale chaos. De situatie in mijn bisdom Goma, is net als die in het bisdom Butembo-Beni, ongelooflijk. We zijn volledig verlaten door iedereen; we leven alleen dankzij de Voorzienigheid. Ik vraag de gelovigen van de universele Kerk om te bidden voor onze regio, zodat wij de vrede kunnen herontdekken.”

Nieuwe aanval
Volgens Fides werden dinsdag 10 april ook de parochiepriester en vicaris van de kerk gewijd aan de zalige Isidoro Bakanja in het Seka-Mbote district van Boma, in het uiterste westen van het land, aangevallen. "Het was ongeveer 8 uur toen een dozijn gewapende bandieten, sommigen in militair uniform, ons pand binnenvielen, vuurde een puntloos bereik af met echte munitie, ze sloegen ons en namen onze telefoons, computers en een beetje geld mee", aldus pr. Mavinga. De priester werd naar het ziekenhuis gebracht omdat hem met een hamer letsel was toegebracht.

De bisschoppenconferentie van Congo noemt de geweldsgolf een poging tot intimidatie.

Bron: Fides