Priester neergeschoten in Moskou

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een gemaskerde en gewapende man is een kerk binnengedrongen en doodde een Russisch-orthodoxe priester, die daarvoor doodsbedreigingen had ontvangen.
russischorthodoxekerk

Een gemaskerde en gewapende man is een kerk binnengedrongen en doodde een Russisch-orthodoxe priester, die daarvoor doodsbedreigingen had ontvangen.

"De fout van de priester was dat hij moslims tot het christendom had bekeerd en kritiek had op de islam", zeiden de openbare aanklager en kerkelijke functionarissen vrijdag. De moord betekent een mogelijke bekoeling van de relaties tussen de machtige Russisch orthodoxe Kerk, die sterke banden heeft met het Kremlin, en de groeiende islamitische minderheid van 20 miljoen mensen.

Bedreigd
De gewapende man naderde donderdagnacht priester Daniil Sysoyev (34) in de St. Thomaskerk in Zuid-Moskou, vroeg hem naar zijn naam en opende toen het vuur. Dat heeft een woordvoerder van het onderzoeksteam bevestigd. "De meest geloofwaardige theorie is dat er religieuze motieven in het spel zijn," zei Anatoly Bagmet.
Sysoyev stierf op weg naar het ziekenhuis. Zijn koorleider die gewond was bij de aanval, is onder gewapende begeleiding opgenomen in het ziekenhuis. Sysoyev was afkomstig van Tatarstan, een overwegend islamitische streek aan de Wolga-rivier. Hij werd bedreigd toen hij voor moslims en Christenen van andere denominaties preekte.
Volgens persbureau Interfax had Sysoyev in februari op tv gezegd dat hij 10 bedreigingen via email had gehad dat men hem zou onthoofden. "Ik zie het als een zonde niet te preken tegen moslims," zei de priester.

Koninkrijk
Rusland herbergt de grootste gemeenschap van moslims in Europa. Het is er de tweede godsdienst, hetgeen Sysoyev bekritiseert. "De islam is geen godsdienst zoals wij dat beschouwen," zei hij in een van zijn video’s op YouTube. "De islam kan beter vergeleken worden met projecten als het Nationaal-socialisme of de communistische partij die Gods koninkrijk op aarde willen creëren met menselijke middelen," meent Sysoyev. (Reuters)