Priester Marawi ontsnapt aan terroristen

maandag, 18 september 2017
Nieuws
De lokale Filipijnse krant Daily Inquirer (PDI) meldde vanmorgen dat de marine priester Teresito "Chito" Suganob zaterdagnacht heeft weten te redden.

De lokale Filipijnse krant Daily Inquirer (PDI) meldde vanmorgen dat de marine priester Teresito "Chito" Suganob zaterdagnacht heeft weten te redden. De priester uit Marawi werd op 23 mei 2017 ontvoerd door lokale terroristen die beweerden dat ze banden hebben met Daesh (IS).
 
Pr. Suganob was in staat om te ontsnappen aan zijn gijzelnemers, die zich verweerden tegen een militaire offensief in de moskee van Bato, een van de drie moskeeën die beschouwd worden als bolwerken van de terroristen. De moskee werd met succes door de soldaten ingenomen. Volgens een commandant van de marine werd naast pr. Suganob ook een leraar van het protestantse Dansalan College in Marawi, Lordvin Ocopio, bevrijd. De twee werden naar verluidt gered terwijl ze vluchtten voor hun gijzelnemers.

Van de Filipijnse Katholieke Kerk is nog niemand in staat geweest om met pr. Suganobte praten. In een interview met Kerk in Nood zei bisschop Edwin J. dela Peña dat hij nog geen officiële bevestiging heeft ontvangen van zijn bevrijding. "Ik ben echter blij met de berichten over de redding, de vrijlating of ontsnapping van pr. Chito en gezelschap, hoe schetsachtig de details nu ook zijn. Ik ben overweldigd dat God onze gebeden heeft verhoord," aldus mgr. Dela Peña.
 
Pr. Suganob is de vicaris-generaal van de St. Mary’s kathedraal in Marawi, een overwegend moslimstad in Centraal Mindanao, de zuidelijke archipel van de Filippijnen. De stad Marawi werd in mei belegerd door meer dan 700 gewapende mannen. Volgens de Filippijnse regering zijn in totaal 47 burgers, 147 overheidspersoneel en 670 terroristen gestorven bij het conflict. De strijd in Marawi is nu op haar 118e dag.
 
Er is geen nieuws over de overblijvende gijzelaars die samen met pr. ontvoerd werden. Suganob. Twintig van hen zijn werkzaam in de St. Mary’s Kathedraal.

Bron: PDI/Kerk in Nood Filipijnen