fbpx

Priester in Nigeria vermoord, twee ontvoerd

vrijdag, 13 mei 2022
Nieuws
News_22051_Nigeria_Kaduna

Pastoor Joseph was op 8 maart uit zijn huis ontvoerd. Hoewel er al weken geleden geruchten waren dat hij in de handen van zijn ontvoerders was gestorven, hebben de kerkelijke autoriteiten dit nu pas kunnen bevestigen. Volgens bronnen meldden dat twee weken geleden iemand uit hetzelfde kamp als waar pastoor Joseph werd vastgehouden, werd vrijgelaten. Hij vertelde de voorzitter van het parochiebestuur dat de priester in het kamp was gestorven als gevolg van ziekte en mishandeling. De familie van pastoor Joseph bleef tot het laatste moment hoop houden dat hij levend zou worden vrijgelaten.

“De toename van ontvoeringen, moorden en geweld tegen burgers, waaronder leden van de katholieke clerus in veel delen van Nigeria is een plaag, die door de plaatselijke autoriteiten nog niet naar behoren wordt aangepakt” zegt Regina Lynch, hoofd projecten bij Kerk in Nood Internationaal, een pauselijke stichting die christenen steunt die vervolgd worden of in pastorale nood zijn.

Pastoor Joseph was een van de drie katholieke priesters die in de afgelopen maand maart zijn ontvoerd. Twee andere priesters, Leo Raphael Ozigi en Felix Zakari Fidson, werden later vrijgelaten. Volgens een Nigeriaanse organisatie die toezicht houdt op deze gewelddaden, werden in dezelfde periode alleen al in de deelstaat Kaduna 287 mensen vermoord en 356 ontvoerd.

Aartsbisschop Matthew Manoso Ndagoso van Kaduna sprak enkele weken geleden, op Paaszondag, nog over de benarde situatie van ontvoeringen en vervolging. “De politieke wil is er niet om de veiligheidsproblemen in dit land aan te pakken. De Nigeriaanse veiligheidstroepen hebben bewezen dat zij capabel zijn, ons leger kan dit. Dat dit nu in ons land gebeurt, toont dus aan dat er iets mis is gegaan. We kunnen niemand anders dan de regering de schuld geven. Zij vertellen ons dat zij de situatie onder controle hebben, maar wij denken dat de situatie hen onder controle heeft.”

Niettemin sprak de aartsbisschop van hoop. “Ja, we lijden; ja, we zijn getraumatiseerd; ja, we zijn moedeloos; ja, terwijl we praten zitten er duizenden Nigerianen in de holen van ontvoerders. Honderdduizenden hebben hun dierbaren verloren. Veel mensen hier zijn het slachtoffer geworden van deze ontvoeringen. In dit soort situaties is het zelfs voor de meest gelovigen gemakkelijk om te denken dat God hen in de steek heeft gelaten. Maar de verrijzenis van Jezus Christus geeft ons hoop. Het evangelie zegt tegen de mensen dat de verrezen Christus bij ons is”, zei hij tegen de plaatselijke media.