Priester: geen wapenstilstand Aleppo

vrijdag, 13 mei 2016
Nieuws
“Hoewel de gevechten minder intens zijn, respecteren veel groepen de wapenstilstand niet”, zegt de Franciscaanse pater Ibrahim Albasagh.
Syria-Aleppo-Franciscans

“De bombardementen zijn afgenomen, maar het geweld duurt voort. Helaas is er geen echte wapenstilstand. De wapenstilstand is duizenden keren verbroken. Sommige raketten vielen in ons gebied “, zegt pater Ibrahim Alsabagh. In de afgelopen dagen is de noordelijke hoofdstad van Syrië het toneel van hevige gevechten geweest. “Twee dagen geleden raakte een raket een gebouw, waarbij een vrouw en haar kinderen zijn gedood. We tellen nog steeds slachtoffers.”

Wapenstilstand
De regering en de rebellen kwamen onder Amerikaanse en Russische druk op 5 mei tot een gedeeltelijke wapenstilstand, en breidden dit twee dagen geleden uit tot middernacht. Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra, een lokale tak van Al-Qaeda, werden niet opgenomen.

Meer dan 300 mensen zijn gedood in twee weken van gevechten. Het benadrukt een toch al sombere humanitaire crisis. VN-bronnen vrezen dat de voortdurende gevechten in de noordelijke stad en provincie “katastrofisch gevolgen” hebben tot een massale uittocht leiden van ongeveer 400.000 mensen naar de Turkse grens. “Het verkeer is nog niet terug naar normaal”, zegt pater Ibrahim. “De Syrische lira is ook ingestort door speculatie, wat leidt tot stijgende prijzen, die kunnen fluctueren op uurbasis, in het bijzonder voor voedsel.”

Toewijding aan Maria
In de tussentijd bereiden christenen zich voor op de plechtige toewijding van Syrië, in het bijzonder Aleppo, aan het Onbevlekt Hart van Maria, volgende week, op 13 mei, in de St Franciskerk van de Latijnse parochie. De hoofden van diverse christelijke gemeenschappen, bisschoppen, priesters en leken komen samen voor het rozenkransgebed op vrijdag. Dit zal worden gevolgd door een Heilige Mis om 6 uur met de toewijding aan Maria. Pater Ibrahim: “We doen een beroep op haar om ons te zegenen en te beschermen, en de mensen te verlichten die geen vrede kunnen vinden en blijven aanzetten tot geweld en het zaaien van haat.”

Ondertussen gaat het werk voor de oorlogsslachtoffers door. Ook Kerk in Nood steunt de paters Franciscanen en kerken in Aleppo in deze moeilijke tijd.