Priester gedood in Syrië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Over de oorzaak zijn twee versies, feit is dat de dood van Pater FranÒ«ois Mourad hard is aangekomen bij de Franciscaanse gemeenschap in het Heilig...
20130625_Syrie01

Over de oorzaak zijn twee versies, feit is dat de dood van Pater FranÒ«ois Mourad hard is aangekomen bij de Franciscaanse gemeenschap in het Heilig Land. AsiaNews sprak over zijn dood met Pater Pizzaballa, de ‘Custos’ van het Heilig Land.
Pater Mourad overleed zondag in al-Ghassaniyah, een overwegend Christelijk dorp in het Syrische district Jisr al-Shughur in de provincie Idlib. Zijn begrafenis vond maandag plaats in het dorpje Kanaieh, een paar kilometer van waar hij werd gedood.
Volgens sommigen zou de priester zijn gedood door een verdwaalde kogel. Maar volgens anderen zou hij zijn vermoord toen Islamitische opstandelingen het klooster van Sint-Antonius in al-Ghassaniyah aanvielen.
"De tweede versie is de meest betrouwbare," aldus Pater Pizzaballa. "Uit de foto’s en het getuigenis van onze broeders hebben de rebellen het dorp de afgelopen weken meermaals aangevallen, waardoor de meeste bewoners zijn gevlucht."

Veilige plek

Het klooster van Sint-Antonius was de enige overgebleven veilige plek waar Pater FranÒ«ois woonde samen met enkele andere Franciscanen, vier nonnen en tien lekengelovigen. Afgelopen zondag werd ook het klooster bestormd door een groep rebellen die deel uitmaken van een extremistische Islamitische groepering."
Volgens Pizzaballa drongen de Islamisten het klooster binnen, plunderden het en richtten vernielingen aan. Toen Pater FranÒ«ois probeerde de nonnen en de anderen probeerde te verdedigen, werd hij doodgeschoten.
"Op dit moment is het dorp volledig verlaten," aldus Pater Pizzaballa. "Rebellen zijn er met hun gezinnen ingetrokken in de huizen die nog overeind staan."
"Laten we bidden dat deze absurde en schandalige oorlog binnenkort eindigt en dat het volk van Syrië kan snel terug naar een normaal leven," zei hij.

Klooster gesticht

Pater FranÒ«ois Mourad (49) was afkomstig uit een dorp in de provincie Latakia in het noordwesten van Syrië. Hij werd opgeleid door de Franciscanen in het Heilig Land.
Omdat hij zich geroepen voelde tot een meer contemplatief leven verliet hij eind jaren negentig de Franciscanen om zijn studie te voltooien bij de Trappisten van Latrun (Palestina).
Eenmaal terug in Syrië werd hij Priester gewijd door de Syrisch-Katholieke Bisschop van Al-Hasakah aan de Syrische kant van de regio Al-Jazira.
Enkele jaren geleden begon hij een nieuwe monastieke stichting, geïnspireerd door de Heilige Simon en stichtte een klein klooster van contemplatief leven in Hwar, provincie Aleppo, en wijdde zich aan de opleiding van een aantal jonge postulanten, allen Syriërs.

Hij was in Hwar tot dit jaar, toen de gevechten tussen islamitische rebellen en regeringstroepen hem dwongen zijn toevlucht te zoeken in al-Ghassaniyah waar hij onderdak vond in het Franciscaner klooster.Tot aan zijn dood werkte hij samen met de broeders om hulp aan de christelijke en islamitische bewoners van het gebied te brengen.

Bron en foto: AsiaNews