Priester en medewerkers gegijzeld door ISIS-elementen

woensdag, 24 mei 2017
Nieuws
Een katholieke priester en zijn personeel worden naar verluidt in gijzeling gehouden door ISIS-geïnspireerde losbandige figuren die een aantal faciliteiten en openbare gebouwen in de islamitische stad Marawi in de Filipijnen hebben bezet.
marawi3

Aartsbisschop Socrates Villegas, voorzitter van de Filippijnse Katholieke Bisschoppenconferentie, heeft de katholieke gelovigen verzocht om te bidden voor de veiligheid van pastoor Chito Suganob en zijn medewerkers die toevlucht namen in de Maria kathedraal. De kathedraal is naar verluidt overgenomen en werd gisteravond door de Moslim-extremisten in brand gestoken aldus nieuwsberichten van de Filippijnse nieuwsagentschappen Rappler.com, Zamboanga News en Radio Mindanao Network.

Maute

"Leden van de Maute-opstandelingen hebben gedreigd om de gijzelaars te vermoorden als de overheid zicht niet terugtrekt. De overheidsdiensten moeten ervoor zorgen dat de wet wordt gehandhaafd, maar we vragen ook dat ze de veiligheid van de gegijzelden prioriteit geven”, zei aartsbisschop Villegas in een openbare Facebook-post.

Abu Sayyaf

De aanval op Marawi begon in de middag van 23 mei, toen het Filippijnse leger een operatie tegen "hoogwaardige doelen" van de Abu Sayyaf en Maute terroristische groepen in een winkelcentrum en woonwijk in Marawi ontketende.

ISIS-vlaggen

Als vergelding hebben ongeveer 100-200 gewapende mannen, bijgestaan door lokale sympathisanten, het Amai Pakpak Medisch Centrum in Marawi bezet. Een uur later bezette de terroristische groep de Marawi City-gevangenis en zette het in brand. Foto’s van zwarte ISIS-vlaggen, gehesen door de terroristen in verschillende delen van de stad, werden online verspreid.

Brand

Later in de avond meldden de Filippijnse media dat twee andere branden uitbraken in Dansalan College en de Maria-Kathedraal. De nieuwsagentschappen noemden in hun verslagen ook dat de gewapende mannen beslag leggen op de brandweerwagens van de stad, waardoor de autoriteiten de branden niet konden bestrijden.

Mindanao

Ondanks de nieuwsberichten beweert de Filippijnse regering, bij monde van het leger, dat de situatie volledig onder controle is en dringt er bij de bevolking op aan zich te onthouden van het zaaien van paniek door onbevestigde berichten over crisis te verspreiden. Het leger ontkent ook dat ISIS in het land actief zou zijn. De president heeft gisteravond in geheel Mindanao de staat van beleg afgekondigd.

Solidariteit

Intussen heeft Aartsbisschop Villegas in zijn verklaring erop gewezen dat de gebeurtenissen moeten leiden tot meer solidariteit tussen de Filipijnse Moslims en Christenen.

Bloedvergieten

"We zijn ons ervan overtuigd dat de meeste Moslims vredelievend zijn. Wij roepen alle katholieken op om met onze moslimbroers en -zussen te bidden. Wij roepen de bezetters op, die zich erop beroepen dezelfde God te aanbidden, dat wij Zijn naam niet door bloedvergieten schenden. Vrede zij met ons allen”, voegt aartsbisschop Villegas aan zijn verklaring toe.

Bron: Kerk in Nood Filipijnen