Priester en drie diakens vermist na grote aanval op Koptische gemeenschap

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een grote groep Moslims, naar schatting vierduizend man, heeft in de stad Soul, dertig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro, de lokale Koptische gemeenschap aangevallen. Een priester en drie diakens worden vermist, er wordt gevreesd voor
20110803_Egypte01

Een grote groep Moslims, naar schatting vierduizend man, heeft in de stad Soul, dertig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro, de lokale Koptische gemeenschap aangevallen. Een priester en drie diakens worden vermist, er wordt gevreesd voor hun levens.

Kruisbeeld

De menigte viel huizen binnen en stak de Koptische Kerk in brand. Voor de brandstichting is het kruisbeeld vernield. Bij de brandstichting zou gebruik zijn gemaakt van exploderende gasflessen. Ooggetuigen melden dat de brandweer werd tegengehouden om hulp te verlenen. De Kerk is volledig verwoest. De plaatselijke Koptische gemeenschap bestaat uit zo"n 12.000 mensen.

Geen hulp

Soldaten gestationeerd in een dorp zeven kilometer verderop weigerden in eerste instantie naar Soul te gaan. Toen het leger uiteindelijk besloot richting de stad te gaan, werden ze door moslims aangehouden met de boodschap "dat alles nu in orde was".

Relatie

De aanleiding voor de aanval zou een relatie tussen een Koptische man en een moslima zijn. De vader van de Islamitische vrouw is door een neef van haar vermoord, omdat hij zijn dochter niet wilde doden om de zogenaamde familie eer te beschermen. Dit leidde ertoe dat de broer van de vrouw wraak nam door het doden van de neef. Moslims beschuldigen de Christenen van de moorden. (Bron: KN/AsiaNews)