President Iran bezoekt Paus

donderdag, 21 januari 2016
Nieuws
De Iraanse president Bouhari ontmoet mogelijk eind deze maand Paus Franciscus. Vraag is of gesproken wordt over godsdienstvrijheid en recente arrestaties van Christenen .
20130208_013

Iraanse autoriteiten hebben veertien Iraanse Christenen gearresteerd na een razzia op een bijeenkomst in een huiskerk. De aanhoudingen werden eind vorig jaar reeds verricht in Varamin en Teheran. Een deel van hen was eerder lid van de Emmanuel Protestant Church in Teheran, die in 2012 werd gesloten.

De razzia’s vonden plaats tijdens de zondagsdienst, vertelde Ramon Rad, medeoprichter van de Voice of Christians of Iran. Dertien van de aanwezigen werden in hechtenis genomen door de agenten van de Iraanse geheime diens. Hun huidige verblijfplaats is onbekend. Een ander lid van de kerk werd een paar uur later gearresteerd in zijn huis in Teheran.

Schending van mensenrechten
Van bekeerlingen tot het Christendom en andere religieuze minderhedenzijn worden regelmatig mensenrechten geschonden. De groei van huiskerken in Iran heeft geleid tot toenemende onderdrukking door het regime, met name van evangelische huiskerken. De politie voert vaak razzia’s uit op huizen die onderdak bieden aan kerkbijeenkomsten of bijbelstudiegroepen die ervan verdacht worden te ageren tegen het regime. Sinds 2010 arresteerde de politie vijfhonderd Christenen in heel Iran.

Bezoek Iraanse president aan de Paus
De Iraanse president Hasan Rouhani ontmoet mogelijk eind deze maand Paus Franciscus. Hoewel recent, na het ophebben van een embargo, enkele Christenen zijn vrijgelaten, is de situatie er qua mensenrechten en godsdienstvrijheid onder Rouhani niet op vooruit gegaan.

Bron: International Christian Concern, Catholic Herald