fbpx

President Congo kritisch op Katholieke Kerk

maandag, 05 februari 2018
Nieuws
De president van de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila, sprak zich vorige week in felle bewoording uit over rol van de Katholieke Kerk in protesten tegen zijn ondemocratisch bewind.

“Nergens in de Bijbel staat dat Jezus Christus een kiescommissie heeft voorgezeten”, aldus president Joseph Kabila op polemische toon tijdens een persconferentie. Priester Donatien Nshole, secretaris-generaal en persvoorlichter van de bisschoppenconferentie van Congo antwoordde snel: “Paus Benedictus XVI heeft gezegd dat de Kerk daar aanwezig moet zijn waar de bevolking lijdt. Dit is het geval in de Democratische Republiek Congo. Het is de sociaal-politieke crisis die dit lijden verergert, dus is het volkomen normaal dat de bisschoppen alles in het werk stellen om de democratie te consolideren.”

Leden van de Katholieke lekenbeweging in Congo namen de leiding in protesten voor handhaving van de Oudejaarsovereenkomst van 31 december 2016. Daarin werd president Kabila gevraagd zich niet kandidaat te stellen voor een derde ambtsperiode. Ook zouden de presidentiële verkiezingen – die volgens de grondwet vóór eind 2016 gehouden moesten worden – volgens de overeenkomsten uiterlijk 2017 moeten plaatsvinden. Kabila beweert echter dat de organisatie ervan te duur en gecompliceerd is, en dat er een keuze moet gemaakt worden tussen verkiezingen en de ontwikkeling van het land.

“Wat uiteindelijk blijft hangen van deze persconferentie is het beeld van een president die de oppositie negeert, de strijd met de Katholieke Kerk aangaat en zijn antipathie richting de Verenigde Naties niet onder stoelen of banken steekt”, schrijft news.cd, een van de meest gelezen nieuwssites te Kinshasa. Zijne Eminentie Kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya, aartsbisschop van Kinshasa, heeft de toespraak van Kabila beschreven als “een nutteloze woordenwaterval.”

Bron: Agenzia Fides