Premier Pakistan noemt steniging vrouw onacceptabel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De regering van Pakistan wil onmiddellijke actie ondernemen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor de brutale moord van Farzana Parveen. De jonge vrouw, die drie maanden zwanger was, werd door haar familie gestenigd pal voor een rechtbank in Lahore

De regering van Pakistan wil onmiddellijke actie ondernemen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor de brutale moord van Farzana Parveen. De jonge vrouw, die drie maanden zwanger was, werd door haar familie gestenigd pal voor een rechtbank in Lahore. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif typeerde de moord als "volledig onacceptabel". Hij gaf bevel aan de gouverneur van de provincie Punjab om onmiddellijk actie te ondernemen en voor donderdagavond een rapport over de gebeurtenis te overleggen.

De actie vond dinsdagmorgen plaats bij de ingang naar het hooggerechtshof. Daar zou die morgen volgens plan een hoorzitting plaatsvinden waarin de vrouw haar man Muhammad Iqbal wilde verdedigen tegen de beschuldiging door haar familie dat hij haar had ontvoerd en tot een huwelijk had gedwongen. Farzana was van plan de rechter te vertellen dat zij een maand geleden uit vrije wil met het huwelijk had ingestemd met de man waar ze al enkele maanden mee verloofd was. De familie had een andere man voor haar uitgekozen.

Tientallen familieleden wachtten haar op buiten de rechtbank. Toen ze daar aankwam, vielen ze de vrouw aan. Nadat een broer had geprobeerd haar neer te schieten, maar daarin niet slaagde, werd zij met stokken en stenen belaagd. De man wist te ontkomen en een veilige plaats te vinden. Enkele politieofficieren en agenten, die voor de veiligheid van het gerechtsgebouw moesten zorgen, zagen de aanvallen op klaarlichte dag voor hen plaatsvinden, maar kwamen niet tussenbeide. "Ze zagen dat Farzana werd vermoord, maar deden niets," zei haar man Muhammad Iqbal. "We riepen om hulp, maar niemand luisterde. Een van mijn familieleden trok zijn kleren uit om de aandacht van de politie te trekken maar die deden niets."
Ondanks de afkeurende woorden van de premier, moet vastgesteld worden dat gearrangeerde huwelijken in Pakistan de norm zijn. Trouwen tegen de wil van de familie is met name in conservatieve milieus en op het platteland ondenkbaar. Er vinden zo’n honderd moorden uit eerwraak plaats omdat deze norm wordt doorbroken.

Bron: AsiaNews

Foto: Powned.tv