De bisschoppensynode voor het Midden-Oosten is maandag begonnen met een openingstoespraak door Paus Benedictus. Daarna kwamen kardinaal Leonardo Sandri, prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken en aartsbisschop Nikola Eterovic, secretaris generaal voor de kerkvergadering. Eterovic zei dat er 5,7 miljoen katholieken leven onder de 356 miljoen mensen in de regio die wordt aangeduid als het Midden-Oosten. Katholieken vormen dus 1,6 procent van de gehele bevolking. Katholieken zijn ook een minderheid binnen de Christenen in de regio. Hoewel statistieken niet altijd even betrouwbaar zijn, moeten we aannemen dat het totale aantal Christenen 20 miljoen bedraagt en voor het grootste deel orthodox is.
De koptische patriarch Antonios Naguib, relator general van de synode, scherpte het onderwerp van discussie aan door het voorlezen van de Relatio ante Disceptationem, het rapport dat de voorbereidingen van de synode samenvat en het debat opent. Christenen zijn inderdaad een minderheid in het Midden-Oosten, merkte de Koptische Patriarch op, maar "er is enige groei en die zou moeten worden ondersteund en bemoedigd". Hij sprak uitgebreid over de politieke druk op de christelijke minderheid, vooral in landen als Irak (waar zij de "eerste slachtoffers van de oorlog en zijn gevolgen zijn"), Libanon en Egypte. In de hele regio is het volgens hem belangrijk de godsdienstvrijheid voor Christenen te eisen waar zij het tegenovergestelde ervaren.
Relaties
Emigratie is een aanhoudend probleem voor de Kerk, zei de patriarch. De christelijke gemeenschap moet wegen vinden om jonge gezinnen over te halen in het gebied te blijven. Ze zouden ervan verzekerd moeten worden dat er een minimum aan zekerheid en hoop voor de toekomst is. Ze zouden bemoedigd moeten worden actieve Christenen te blijven en te getuigen in het land van de apostelen. Verder sprak de koptische leider over het belang van relaties tussen de verschillende katholieke Kerken en tussen katholieken en andere Christenen. Hij legde nadruk op het behouden van de tradities van de Oosterse Kerken, met name hun liturgische tradities. Ook wees hij op relaties met andere monotheïstische god. De Kerk moet alle vormen van antisemitisme afwijzen.
Politieke conflicten
Indirect verwijzend naar het probleem tussen Israël en de Palestijnen, gaf hij echter toe dat sommige problemen "toe te schrijven zijn aan politieke conflicten waardoor er een scheiding moet zijn tussen de politieke en de religieuze werkelijkheid". Met betrekking tot de moslims zei Patriarch Antonios dat het werk van de Kerk bemoeilijkt wordt doordat "Moslims in het algemeen geen scheiding maken tussen religie en politiek, waardoor Christenen niet als burgers gezien worden". Dit probleem is nog verergerd door de groei van het fundamentalisme. De beste remedie daartegen, suggereerde de Patriarch, is "opvoeding tot vrede en het weren van alle vormen van vooroordeel in schoolboeken". (Bron: CWN)