fbpx

Politie sluit kerk onder druk meute

maandag, 14 januari 2019
Nieuws
Na een aanval door Islamitische dorpelingen in de Egyptische regio Minya, heeft de politie de enige kerk in het dorp Manshiyet Zaafarana met ongeveer 1000 Koptische Christenen gesloten.
20190111-Meute-trekt-op-naar-kerk-MANSHIYET-ZAAFARANA

Het bisdom van Minya en Abu-Qurqas stelt in een verklaring dat de spanningen tussen islamitische dorpelingen en kerkgangers al ontstonden op 11 januari, toen in de kerk de Mis werd gevierd. Enkele uren daarna probeerden moslim dorpelingen in te breken in de kerk. Zij werden echter verwijderd door de politie. Twee priesters en enkele parochianen bleven daarop in de kerk achter, tot een meute van ongeveer duizend moslims op 12 januari optrok naar de kerk met de eis dat de kerk gesloten moest worden.

De politie arriveerde en probeerde de menigte tot bedaren te brengen met de belofte dat hun eisen zouden worden ingewilligd. Ze verdreven de twee priesters en parochianen en sloten het gebouw af. De verklaring zei dat deze actie een opgetogen reactie bij de juichende menigte teweegbracht. "Het is niet de eerste keer dat een gebedsplaats van Kopten in Minya wordt gesloten", aldus de verklaring. "De gemeenschappelijke factor bij alle sluitingen is dat ze werden gedaan om fundamentalisten en extremisten tevreden te stellen ten nadele van de Kopten. Het lijkt erop te wijzen dat extremisten nu de overhand hebben en dat hen kalmeren de gemakkelijke oplossing is voor problemen.”

Bisschop Anba Macarius van Minya wijst in de verklaring op de positieve gesprekken die op nationaal niveau in Egypte zijn gevoerd. De aanval "komt in de nasleep van verklaringen van de grootimam van al-Azhar, sheikh Ahmad al-Tayyeb ten gunste van kerken en van president Al-Sisi dat elke Egyptenaar het recht heeft om de religie van zijn of haar keuze te praktiseren en na de inspanningen van paus Tawadros op dat vlak."

Er is nog geen actie ondernomen tegen de daders in Manshyet Zaafarana, hoewel hun acties geen geheim waren en ze bekend zijn bij iedereen in het dorp, aldus de verklaring. "Zolang er geen afschrikwekkende maatregelen zijn, zullen anderen worden aangemoedigd om zich op dezelfde manier te gedragen en ermee wegkomen.”

Bron: Coptic Solidarit