Pelgrimshuizen voor de Zusters Pallottijnen in Kibeho (Rwanda)

Project
In Kibeho wordt de H. Maagd vereerd als "Nyina wa Jambo", dat wil zeggen als "Moeder van het Woord". Het heiligdom dat in 2003 door de Katholieke Kerk werd erkend, hoort thuis in het rijtje bedevaartsplaatsen zoals Lourdes en Fatima en is de eerste bedeva
20070622ruanda008

Een jaar later hadden de meisjes het meest dramatische visioen dat pas tien jaar later op afschuwelijke wijze werkelijkheid zou worden: de meisjes zagen een stroom van bloed, mensen die elkaar vermoordden, ontelbare onbegraven achtergebleven lijken, afgehakte hoofden… De genocide van 1994, waarbij in minder dan 100 dagen bijna een miljoen slachtoffers vielen, en ook de massamoord in de buurt van Kibeho, waarbij een jaar later in een vluchtelingenkamp 5000 mensen op beestachtige wijze werden gedood, hebben op een afschuwelijke manier duidelijk gemaakt, wat er gebeurt als mensen God vergeten en zich overgeven aan haat. De Moeder Gods had daarvoor gewaarschuwd. Kibeho is daarmee ook een monument geworden, waar de slachtoffers worden herdacht en de mensen die in Rwanda leven, zich met Gods hulp voornemen dat zoiets nooit meer mag gebeuren.
De pelgrims die naar het Mariaheiligdom komen, worden opgevangen door de Zusters Pallottijnen. Veel van de gelovigen komen te voet, van heel ver. Sommigen van hen zijn meer dan een week onderweg. Niet weinigen zijn blootvoets vertrokken, omdat zij geen schoenen bezitten. Zij dragen waterkannen op hun hoofd, ze eten nauwelijks iets. Tallozen trotseren kou, regen en vermoeidheid om de roep van Marie, de "Nyina wa Jambo", te volgen en bij haar troost en hulp te vinden. Kibeho ligt op 1900 km. hoogte- in de regentijd wordt het daar ‘s nachts steenkoud. Het is dan ook geen wonder dat een aantal pelgrims onderweg ziek wordt. Andere komen juist daarom naar de Moeder Gods, omdat zij ziek zijn. Zij hopen dat zij in het genadeoord eindelijk beter zullen worden. De zusters zorgen voor hen allemaal met grote overgave. Maar ook de gezonde pelgrims hebben hulp en steun nodig.
Het klooster van de Zusters Pallotijnen moet worden uitgebreid, zodat aan meer pelgrims onderdak kan worden geboden. Want nu moeten velen van hen buiten overnachten, omdat binnen geen plaats is. Er moeten zalen komen waar 60 mensen kunnen worden ondergebracht. Kerk in Nood zou met 15.000 euro willen helpen.
Projectcode: 145-05-19
Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.