Peking vreest terrorisme en neemt maatregelen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De politie in de Chinese hoofdstad Peking hebben de inwoners gewaarschuwd dat het dragen van Holloween kleding in de metro verboden is en dat degenen die desondanks zo gekleed gaan, riskeren gearresteerd te worden. Hoewel Halloween (profane versie van All
20141031China01

De politie in de Chinese hoofdstad Peking heeft de inwoners gewaarschuwd dat het dragen van Holloween kleding in de metro verboden is en dat degenen die desondanks zo gekleed gaan, riskeren gearresteerd te worden. Hoewel Halloween (profane versie van Allerzielen) inmiddels een traditie is in China voor jonge mensen en de middenklasse, beweren de autoriteiten dat de kostuums die traditioneel op deze dag gedragen worden "problemen met zich mee kunnen brengen" en daarom verboden zijn.

De lijst met verboden is daarmee niet uitgeput. In voorbereiding op de volgende top van de Pacific Economic Cooperation (Apec), die gehouden wordt in de Chinese hoofdstad van 1 tot 12 november, heeft Peking om veiligheidsredenen een hele reeks tijdelijke maatregelen aangekondigd. De laatste keer dat dergelijke maatregelen genomen werden was tijdens de Olympische Spelen, die Peking in 2008 organiseerde. De maatregelen behelzen verkeersblokkades, het controleren van identiteitsbewijzen en waarschijnlijk het oppakken van illegalen die zich schuil houden in de metro van de hoofdstad. Verboden zal het ook zijn in de buitenlucht te eten en vrij met de hond te wandelen.

De stad is er blijkbaar op uit het risicio van terrorisme te beteugelen: de Beijing News Journal meldt dat de politie van het openbaar vervoer schrijft: "draag geen vreemde kleding in metrostations of in treincabines. Dat kan gemakkelijk leiden tot een samenscholing en problemen veroorzaken". Waarnemers benadrukken dat de echte zorgen niet verteld worden. Die bestaan er uit dat de kostuums een dekmantel kunnen zijn voor terroristen die aanslagen willen plegen op de top en de staatshoofden die eraan deelnemen.

Bron: AsiaNews

Foto: Voanews.com