Andres Carrion, de man die vlak voor de Pausmis tijdens diens bezoek aan Cuba begon te schreeuwen, is niet van plan zich tot zwijgen te laten brengen. Dat heeft hij in een interview laten weten.
Hij benadrukt daarin ook dat het absoluut niet zijn bedoeling was om de plechtigheid te verstoren. "Dat heb ik ook tegen verschillende priesters gezegd die ik heb gesproken en zij begrepen me. Ik ben katholiek en ik had niet de intentie de Kerk of het imago van de Paus te schaden."
‘Weg met het communisme!’
Carrion was de man die op 26 maart vlak voor aanvang van de openluchtmis in Santiago de Cuba begon te schreeuwen. "Weg met het communisme! Weg met de dictatuur! Vrijheid voor de mensen van Cuba!", riep hij luidkeels voor hij door veiligheidsagenten werd overmeesterd. Op beelden op YouTube is te zien hoe hij met een brancard wordt geslagen door iemand in rode kruisuniform.
Excuses
In een interview met de Spaanse krant ***El Pais*** zegt Carrion de aartsbisschop van Santiago per brief zijn motieven te hebben uitgelegd. Daarin heeft hij "de paus en de hele katholieke gemeenschap excuses aangeboden".
"Maar iedereen moet begrijpen dat wij Cubanen geen vrijheid van meningsuiting hebben. Daarom moeten iedere gelegenheid aangrijpen te worden gehoord, en ik dacht dat het een kans was die ik niet kon laten schieten."
Carrion zei dat hij niet tot een politieke partij behoort en dat hij alleen gedreven wordt door een gevoel van burgerplicht en principe.
"We Cubanen moesten iets doen om de wereld te laten weten over de schendingen en de enorme problemen waar wij hier mee te maken hebben rond de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten Ik liep daar al langer mee rond en het was het moment om het uit te spreken."
Donkere cel
Carrion zegt 20 dagen in de gevangenis te hebben gezeten. Hoewel hij niet fysiek mishandeld is, zat hij opgesloten in een donkere cel waarin alleen ‘s morgens en ‘s avonds tien minuten het licht aanging.Bij zijn vrijlating heeft hij een document moeten tekenen waarin hij zich akkoord verklaarde met een reeks beperkingen die hem zijn opgelegd."Ik moet mij wekelijks melden bij de politie, ik mag mijn stad niet zonder toestemming verlaten, ik mag geen contact onderhouden met leden van de oppositie of interviews geven en ik mag niet deelnemen aan protesten."
Afscheid
Hij zegt zich daar "nauwelijks aan te houden". "Ik ben niet van plan mij op deze manier tot zwijgen te laten brengen."Carion zei dat hij voordat hij naar de pausmis ging afscheid had genomen van "mijn moeder, mijn zus, mijn vrouw… Ik heb haar ‘s morgens voor de Mis gezegd dat ik heel veel van haar hou.""Ik dacht dat ik nooit meer terug zou keren, dat het de laatste dag van mijn leven zou zijn."
Bron: CNA, foto: AP