Pausreis Afrika gaat door, ondanks dreiging

maandag, 23 november 2015
Nieuws
De Italiaanse geheime dienst raadde het Vaticaan af het bezoek door te laten gaan. De paus vertrekt woensdag echter gewoon naar Afrika.
20120808_Indonesie01

Dat heeft het Vaticaan gisteren officieel bekend gemaakt. Er waren de laatste weken zorgen over het programma van het bezoek aan Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Met name het bezoek aan de CAR zou vanwege de grote onrust in het land op losse schroeven staan.

Geen wijzigingen agenda
Na de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag, raadde de Italiaanse geheime dienst de paus aan niet af te reizen naar Afrika. Eerder deze week zei Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin echter al dat er niets in de agenda van de paus zou wijzigen. “We laten ons niet paralyseren door de angst.” Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi bevestigde gisterenmiddag dat de reis naar Afrika ongewijzigd doorgaat. Van 25 t/m 30 november zal de paus achtereenvolgens Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek bezoeken.

Vrede en verzoening
De paus, zo zei Lombardi, wil in Afrika “een boodschap van vrede en verzoening” brengen. De aanslagen in Parijs “veranderen de boodschap van de paus niet”, aldus de woordvoerder. “Die is nog steeds die van de dialoog, van de gezamenlijke inzet voor de vrede, van het bouwen van bruggen, van de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het leven van de gemeenschap, het respect voor de mensen en voor het geloof van anderen.” Wat wel kan veranderen, beaamde Lombardi, “is de perceptie die iemand heeft van die boodschap en de intensiteit waarmee die beleefd wordt met het veranderen van de situatie”.

Aanpassingen
Pater Lombardi zei ook dat de veiligheidssituatie in de drie landen voortdurend “in de gaten gehouden wordt". Met name omdat er bij sommige programmaonderdelen tot “een miljoen mensen” worden verwacht. Het is ook niet ondenkbaar dat het programma ter plaatse alsnog wordt aangepast, mocht de situatie daarom vragen. Desondanks zal de paus gewoon in een open pausmobiel rondreizen. Zo heeft Franciscus direct contact met de gelovigen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Zenit

Foto: giulio napolitano / Shutterstock.com