"Pausbezoek zal christenen in het Heilig Land sterken"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Een droom wordt werkelijkheid." Dat zei mgr. Michel Sabbah, de voormalige Latijnse patriarch van Jeruzalem in een reactie op het bezoek van paus Benedictus XVI aan het Heilig Land.
paus-200-x-133

"Een droom wordt werkelijkheid." Dat zei mgr. Michel Sabbah, de voormalige Latijnse patriarch van Jeruzalem in een reactie op het bezoek van paus Benedictus XVI aan het Heilig Land.

Met grote inspanning zijn afgelopen weekeinde, toen de paus nog in Jordanië was, de laatste voorbereidingen getroffen. In Jeruzalem en Nazareth bleven politie-auto’s telkens opnieuw dezelfde routes controleren. En in de kantoren van het voorbereidingscomité bleven tot diep in de nacht de lampen branden. Het pausbezoek is niet alleen belangrijk voor het voormalige hoofd van de rooms-katholieke christenen in het Heilig Land, maar ook voor het Israël onder leiding van de nieuwe premier Benjamin Netanyahu.

"We verwelkomen de paus met open armen", zegt de vroegeree Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Oded Ben Hur, die het bezoek voorbereidde. Van Arabische zijde werd gevreesd dat de reis van de Heilige Vader zou kunnen worden gezien als steun voor de Israëlische politiek. Christelijke vertegenwoordigers hebben de paus enkele weken geleden nog geschreven het bezoek opnieuw te willen overwegen.

Paus Benedictus XVI heeft echter vanaf het begin duidelijk gemaakt dat hij als pelgrim een pastoraal bezoek wil brengen aan de "levende stenen", de laatste overgebleven christenen in het Heilig Land.

"We hebben geen politieke macht, maar een geestelijke kracht, een spirituele kracht en dit is een realiteit die kan bijdragen aan de vooruitgang van het vredesproces", zei hij in het vliegtuig vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman, vanwaar vrijdag vertrok.
Pater Robert Jauch van de Franciscaanse Custodie in Jeruzalem, spreker tijdens het laatste Kerk in Nood-congres "Trefpunt Wereldkerk", geeft toe dat hij de bezwaren tegen het pausbezoek aanvankelijk kon meevoelen.

"Ik was ook van mening dat het bezoek nog wat tijd had, als een soort troef in handen van de Kerk, om eerst nog wat te verbeteren, zoals ten aanzien van de reis-voorwaarden voor christenen om van de Westelijke Jordaanoever naar de heilige plaatsen te komen." Slechts een handvol gelovigen uit Bethlehem, dat met de bus nauwelijks een half uur van Jeruzalem ligt, heeft de Heilig Grafkerk kunnen bezoeken. De Israëlische veiligheidsmuur en de daaraan verbonden maatregelen maken zo"n korte bedevaart enorm moeilijk. Inmiddels meent pater Robert Jauch echter dat de paus door zijn verblijf in het Midden-Oosten de situatie voor de bevolking daar te verbeteren. "Hij wil ook een echte spirituele gebeurtenis", aldus de Franciscaan.

De Franciscaanse Custodie werd in 1342 per pauselijke bul als hoedster van heilige plaatsen aangewezen en belast met de zielzorg in het land waar het christendom ontstond. Daardoor kennen de franciscanen, die 29 parochies bedienen in Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth, de situatie als geen ander. Pater Robert kent de verwachtingen van het pausbezoek: "De gewone parochianen willen allereerst de paus kunnen zien en samen met hem de Mis vieren." De vrees is echter dat niet iedereen die dat wil, daarbij aanwezig zal kunnen zijn. Volgens het Latijnse patriarchaat zijn zowel in Jeruzalem als in Bethlehem slechts 5000 tot 6000 plaatsen beschikbaar, waarvan 500 tot 1000 voor buitenlanders die als pelgrim naar het Heilige Land zijn gekomen.

Een van de grootste evenementen van het pausbezoek zal de Mis in Nazareth zijn. Daarbij worden meer dan 40.000 gelovigen verwacht.

Van de 3000 christenen die nog in de Gazastrook leven en die begin dit jaar de wekenlange oorlog moesten ondergaan, hopen er zo"n 250 een visum te krijgen om op de Westelijke Jordaanoever paus Benedictus te kunnen ontmoeten. "De mensen hopen op bemoediging in hun moeilijke situatie en verwachten zegeningen van dit bezoek", aldus de pater. De gelovigen willen gewoon een keer in hun leven uit het spanningsveld weg en even onder de geestelijke belasting uit. Hoewel de Israëlische autoriteiten een ‘soepele behandeling" hadden toegezegd, waren de visumaanvragen maandag nog onbeantwoord.

De melkitisch-katholieke aartsbisschop van Galilea, Elias Chacour, bevestigt de verwachtingen van de Arabische christenen met Israëlisch paspoort. "We droomden ervan hem in het Vaticaan te ontmoeten, nu komt hij hier", aldus de met Rome geünieerde aartsbisschop in Haifa. Het feit dat de paus samen met de christenen de Eucharistie wil vieren betekent een belangrijke feitelijke erkenning van de christenen tegenover hun islamitische en joodse medeburgers. Christenen moeten alleen het gevoel krijgen weer te worden gerespecteerd, aldus mgr. Chacour. Dat waren ze in de jongste confrontatie tussen Joden en Arabieren verloren. Dat is ook de reden waarom de christelijke gemeenschappen steeds kleiner worden. Van alle emigranten uit de regio
is 26 procent christen, hoewel ze slechts 1,9 procent van de bevolking vormen. Aartsbisschop Chacour, die vaak heeft deelgenomen aan bijeenkomsten van Kerk in Nood, dankt haar voor de trouwe steun. Letterlijk zei mgr. Chacour zei: "Dat zal ik nooit vergeten."

Bron: Kerk in Nood