In een gesprek met Kerk in Nood beschrijft Mgr. John Baptist Kauta, secretaris-generaal van de Oegandese Bisschoppenconferentie, hoe het gewelddadige verleden van het land de weg voorbereidde van een jonge en hoopvolle Kerk om naar buiten te treden. Paus Franciscus zal er een Mis opdragen ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de heiligverklaring van de Oegandese martelaren. De Eucharistieviering is gepland voor de tweede dag van het Pausbezoek en zal opgedragen worden in een pas gerenoveerd kerkgebouw in Namugongo.
Getuigen
De Paus zal ook worden onthaald door catechisten en leraren in Munyonyo, Kampala. Mgr. Kauta verwacht dat meer dan 2 miljoen gelovigen samen met de Paus de 22 katholieken eren die in de 19de eeuw voor hun geloof gestorven zijn. De prelaat beklemtoonde dat het thema van de Pausreis aan Oeganda “Jullie zijn mijn getuigen”, dat ontleend is aan de Handelingen van de Apostelen (1,8),reflecteert over het martelaarschap. “Ook wij worden op een of andere manier geroepen om te getuigen. Onze geloof dient levenskrachtig te zijn en wordt zichtbaar door onze goede daden. Het eenvoudige leven dat de Paus leidt, is daarvan een mooi voorbeeld. Hij blaast het leven van de mensen nieuw leven in en wijst er ons op dat er altijd ruimte is voor verbetering.”
Vooruitblikkend naar de komst van de Paus zegt Mgr. Kauta dat het bezoek ons op een uitstekende manier herinnert aan het universele karakter van de Kerk, in het bijzonder voor Oeganda waar de Kerk in verschillende deelstaten nog zeer jong is. Er worden pelgrims verwacht uit Kenia, Tanzania, Australië en de Verenigde Staten die speciaal komen om de Paus te zien.
Aanmoediging voor interreligieuze dialoog
Bisschop Kauta hoopt dat het bezoek niet alleen het toerisme aanwakkert, maar ook de interreligieuze dialoog zal aanmoedigen. Hij merkt op dat de moslimgemeenschap welgemeende wensen heeft gestuurd voor een succesvol bezoek. De Paus zal ook een aantal gehuwde echtparen en meer dan 100.000 jongeren ontvangen, waarvan de bisschop hoopt dat hun geloof hierdoor zal gesterkt worden. “Het is alsof hij zegt: ‘We waarderen wat jullie doen, ga zo verder.’ Volgens mij verstevigt hij op die wijze het geloof van ons allemaal. Het gaat ons voor de wind, maar we kennen ook de groeipijnen van een nieuwe Kerk in een nieuw tijdperk.”
Mgr. Kauta bedankt Kerk in Nood voor haar steun aan de Kerk in Oeganda, zodat die de uitdagingen waarmee ze wordt geconfronteerd, kan aanpakken. Hij bedankt in het bijzonder voor de transportmiddelen voor de 14.000 catechisten die daardoor hun grote parochies op het platteland kunnen bezoeken. Zijn dank gaat ook uit naar de weldoeners van Kerk in Nood “waardoor de Kerk de mensen zeer nabij kan zijn. We zijn kinderen die eenzelfde Kerk delen.”
Kerk in Nood geeft ook steun aan priesters en catechisten via misintenties en hulp aan een groot aantal bouwprojecten. In 2014 gaf Kerk in Nood voor meer dan € 1.150.000,- steun voor ongeveer 90 projecten.