Paus wil ‘rechtvaardige oplossing’voor Syrie

dinsdag, 18 augustus 2015
Nieuws
Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap aangespoord om zich krachtiger in te zetten voor een "rechtvaardige oplossing" voor het Syrische conflict.
20130910_Syrie01

Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap aangespoord om zich krachtiger in te zetten voor een "rechtvaardige oplossing" voor het Syrische conflict. Bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein maande de paus zondag de christenen tot gebed voor een einde aan het wapengeweld en om een "hernieuwde inzet" voor een uitweg uit het geweld.

Gebedswake

Tegelijkertijd dankte de paus voor de wereldwijde deelname aan de dag van vasten en gebed voor vrede waartoe hij vorige week had opgeroepen. Zaterdagavond namen zo"n 100.000 mensen deel aan de gebedswake op het Sint-Pietersplein. De vier uur durende gebedswake, die door de paus zelf werd geleid, was de langste pauselijke ceremonie in decennia.

Wereldwijd

Op talloze plaatsen in de wereld sloten miljoenen mensen zich bij het gebed aan in gelijksoortige initiatieven. In Ho-Chi-Minhstad, de voormalige Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon, waren alle 200 parochiekerken geopend voor gebed. De gelovigen gaven er massaal gehoor aan de oproep tot gebed voor vrede. Ook in Syrië zelf waren talloze kerken open waar christenen van verschillende denominaties en moslims samenkwamen.

De paus uitte zondag zijn zorg voor de situatie in Libanon en riep op tot gebed voor de stabiliteit in het land en voor het vreedzaam samenleven van de bevolkingsgroepen en religieuze gemeenschappen. Libanon werd van 1975 tot 1990 verscheurd door een bloedige burgeroorlog. Omdat de Libanese sji"itische Hezbollah zich in de strijd in buurland Syrië heeft gemengd lopen de spanningen in Libanon snel op en wordt een nieuwe burgeroorlog gevreesd. De paus riep zondag ook op tot een "vastberaden en moedige" hervatting van het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen.

Israël, Egypte en Irak

 

Hij riep moslims en christenen in Egypte op tot een gezamenlijke opbouw van de burgersamenleving. Daarnaast vroeg hij om gebed voor vrede in Irak. Daar verhindert aanhoudend ‘sektarisch geweld" dat er werkelijk vrede in het land dat sinds de Amerikaanse invasie in 2003 onophoudelijk is geplaagd door bloedige aanslagen en geweld.

 

"Doorbraak"

De kans dat de Amerikaanse president Obama een Congresmeerderheid voor militair ingrijpen achter zich krijgt leek afgelopen weekeinde steeds kleiner te worden. Dinsdag sprak hij voorzichtig van een "mogelijke doorbraak", toen Rusland voorstelde de Syrische chemische wapens onder toezicht van de VN te plaatsen. President Assad leek zich in dat voorstel te schikken en ook Iran, diens belangrijkste bondgenoot, schaarde zich achter dat plan. Obama, die daarmee nationaal en internationaal gezichtsverlies kan omzeilen, liet weten dat dit alternatief ondenkbaar was geweest als hij niet met wapengeweld had gedreigd.

Syrië-tribunaal

Chris Smith, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft als alternatief voor militair ingrijpen de instelling van een tribunaal voorgesteld. Dat zou naar het voorbeeld van onder meer het Joegoslavië-tribunaal alle verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden kunnen vervolgen.

 

Bron: KN, foto: internet