Paus wil geen gepantserde auto tijdens Egypte-bezoek

woensdag, 26 april 2017
Nieuws
Paus Franciscus “is niet bezorgd” en zal tijdens zijn bezoek aan Egypte geen gebruik maken van een speciaal gepantserde voertuig. Hiermee wil Franciscus een teken van nabijheid afgeven aan het Egyptische volk.
0-Pausbezoek-achtergrond

Paus Franciscus “is niet bezorgd” en zal tijdens zijn bezoek aan Egypte geen gebruik maken van een speciaal gepantserde voertuig. Hiermee wil Franciscus een teken van nabijheid afgeven aan het Egyptische volk. 

Open voertuig
Vaticaan-woordvoerder Greg Burke zei gisteren tijdens de persconferentie over het aanstaande pausbezoek aan Egypte dat Franciscus een gesloten voertuig zal gebruiken, dat echter niet speciaal beveiligd is. “Dit gebeurt op zijn eigen verzoek”, aldus de persvoorlichter tegen de aanwezige journalisten. De paus is volgens Burke goed op de hoogte van de veiligheidssituatie in Egypte. “Hij weet wat er onlangs gebeurd is, vooral op Palmzondag, maar wil ook een positief signaal afgeven. Naar mate van het mogelijke, houdt hij van normaliteit. Daarom wenst hij zich te verplaatsen in een normale auto die wel bedekt is.” Er zullen twee momenten zijn waarop de paus zelfs gebruik zal maken van een open voertuig. Dat zal tijdens Mis van zaterdag zijn, zodat de paus zich tussen de mensen kan begeven, en bij de gebedsbijeenkomst op zondag met seminaristen en religieuzen.

Christenen primair doelwit
In Egypte vormen christenen een primair doelwit van jihadistische groeperingen. Terreurorganisatie IS kondigde vorig jaar aan actief te gaan strijden tegen het christendom. Met de aanslagen op Palmzondag voegde IS de daad bij het woord. Twee bomaanslagen op overvolle kerken hadden 44 doden en meer dan honderd gewonden tot gevolg. Het was de bloedigste aanslag op christenen in decennia. Bij de laatste grote aanslag op een kerk in Caïro afgelopen december vielen 30 doden.

Ondanks de herhaaldelijke aanslagen op christenen in Egypte gaf paus Franciscus aan dat zijn reis naar Egypte hoe dan ook doorgaat. Hij bezoekt vrijdag en zaterdag de Egyptische hoofdstad Cairo en zal onder meer de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II ontmoeten.

Egypte telt bijna negentig miljoen inwoners, waarvan 89% moslim is. 10% is koptisch-orthodox en 0,1% is katholiek.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Radio Vaticaan