Paus vraagt om gebed voor vervolgde christenen

dinsdag, 01 september 2015
Nieuws
Paus Franciscus heeft vrijdagmorgen een 'speciaal pleidooi" gehouden voor de vele christenen die wereldwijd steeds meer het slachtoffer zijn van onverdraagzaamheid...
20140224_CAR01

Paus Franciscus heeft vrijdagmorgen een ‘speciaal pleidooi" gehouden voor de vele christenen die wereldwijd steeds meer het slachtoffer zijn van onverdraagzaamheid of vervolging. De paus deed dat samen met de kardinalen die in Rome bijeen waren voor het consistorie, meldt AsiaNews.

 

Vijanden vergeven

"De Heilige Vader en de kardinalen willen degenen die lijden omwille van het evangelie opnieuw verzekeren van hun aanhoudende gebed en dringen er bij hen op aan standvastig te blijven in hun geloof €‹€‹en hun vervolgers in navolging van Jezus Christus met hun hart te vergeven", zei woordvoerder Federico Lombardi. "De gedachten van de paus en de kardinalen richten zich ook tot de landen die momenteel worden verscheurd door interne conflicten, of door ernstige spanningen die gevolgen hebben voor het vreedzaam samenleven zoals Zuid-Soedan of Nigeria, in een klimaat van groeiende onverschilligheid."

 

Initiatieven dringend nodig

Ook werd er zorg uitgesproken voor de situatie in Oekraïne, waar donderdag bij confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen meer dan tachtig doden vielen. "Een grote bron van zorg is het aanhoudende conflict in Syrië, nu blijkt dat de partijen nog ver verwijderd zijn van het vinden van een duurzame en vreedzame oplossing, evenals de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die van dag tot dag ernstiger proporties aanneemt. Initiatieven van de kant van de internationale gemeenschap om vrede en de interne verzoening te bevorderen, om het herstel van de veiligheid en de rechtsstaat te waarborgen en om de onmisbare toegang van humanitaire hulp mogelijk te maken, worden steeds dringender."

 

Niet religieus

"Helaas is het duidelijk dat veel van de huidige conflicten als religieus van aard worden betiteld waarbij christenen en moslims tegenover elkaar worden geplaatst, terwijl deze conflicten in werkelijkheid voornamelijk etnische, politieke of economische oorzaken kennen. De katholieke Kerk veroordeelt van haar kant elke vorm van geweld in naam van religie en zal niet ophouden zich in te zetten voor vrede en verzoening door middel van interreligieuze dialoog en de vele charitatieve werken die dagelijks steun en troost bieden aan zij die wereldwijd lijden."

 

Bron: AsiaNews, foto: al-Jazeera