Paus vraagt om gebed en hulp voor Filipijnen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Franciscus heeft zondag opgeroepen tot gebed en hulp voor het zwaar getroffen Filipijnse volk. Zaterdag werden de Filipijnen getroffen door een ongekend zware...
20131111_filipijnen01

Paus Franciscus heeft zondag opgeroepen tot gebed en hulp voor het zwaar getroffen Filipijnse volk. Zaterdag werden de Filipijnen getroffen door een ongekend zware typhoon met de naam Haiyan. Gevreesd wordt dat meer dan 10.000 mensen zijn omgekomen.

Vooral de provincies Leyte en Cebu zijn zwaar getroffen.

"Ik verzeker het Filipijnse volk van mijn nabijheid en al degenen in de regio die door deze vreselijke typhoon zijn getroffen", zei de Paus zondag na het Angelusgebed.

"Helaas zijn er zovele slachtoffers en is er zoveel schade. Laat ons in stilte bidden voor onze broeders en zusters en laten wij hen ook hulp sturen." Na een korte stilte zong de Paus het Ave Maria.

Ravage enorm

Officieel ligt het dodental rond de 1.300, maar ook volgens kerkelijke bronnen zal dat aantal snel toenemen, meldt pater Gianni Re, regionaal overste van het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies (PIME). "De autoriteiten schatten het aantal dodelijke slachtoffers op 10.000 gezien de omvang van de verwoestingen en de grootte van het getroffen gebied. Maar om een goed beeld te krijgen van de situatie zullen we een aantal dagen moeten wachten", aldus pater Re tegenover AsiaNews.

Onbereikbaar

De zwaarst getroffen gebieden, Leyte en Cebu, zitten zonder elektriciteit en ook communicatie is nauwelijks mogelijk. "Mede daardoor hebben we geen helder beeld van wat er precies is gebeurd en de omvang van de schade voor mensen en eigendommen."

Volgens het hoofd van de politie, Elmer Soria, is in het gebied waar de typhoon doorheen getrokken is 70 tot 80% verwoest. Haiyan is daarmee waarschijnlijkst de zwaarste typhoon die de Filipijnen ooit getroffen heeft.

Bron en foto: AsiaNews