Paus vraagt gebed voor Irak en Egypte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft opgeroepen tot eerbiediging van de mensenrechten in Irak en Egypte. De paus vroeg de katholieken tijdens de Advent te bidden voor oplossingen in situaties van geweld, onverdraagzaamheid en lijden. Ook vroeg hij...
20101207Egypte01

Paus Benedictus XVI heeft opgeroepen tot eerbiediging van de mensenrechten in Irak en Egypte. De paus vroeg de katholieken tijdens de Advent te bidden voor oplossingen in situaties van geweld, onverdraagzaamheid en lijden. Ook vroeg hij de hoop levend te houden dat de gedachtenis van de geboorte van Jezus "troost, verzoening en vrede’ brengt. De paus sprak over de "aanhoudende aanvallen" op Christenen en moslims die in Irak plaatsvinden. Verder riep hij het recente geweld in Egypte in herinnering.

Enkele weken geleden werden twee Chistenen in Egypte gedood door de politie en raakten er 50 gewond tijdens een demonstratie omtrent de bouw van een kerk in de stad Giza. De paus herinnerde tevens aan de slachtoffers van mensenhandel en aan de 250 Afrikaanse vluchtelingen uit Eritrea, Ethiopiëen Soedan die een maand geleden ontvoerd zijn en in het noorden van de Sinaï bij de grens met Israël worden vastgehouden. Deze groep wordt door bedoeïenen in van containers gemaakte onderkomens vastgehouden . Een van de ontvoerden belde met Radio Vaticana en drong aan op snelle hulp. Volgens Khataza Gondwe van Sub-Sahara Afrika voor Christelijke Solidariteit Wereldwijd worden deze mensen mishandeld en bedreigd en met kettingen rond hun enkels vastgehouden. De ontvoerders eisen 8000 dollar losgeld per persoon. Op zeker moment kregen ze zelfs geen water meer om zich te wassen, noch voedsel. Er bevinden zich zelfs zwangere vrouwen in de groep.

Slaven

Dr. Gondwe vertelt dat er sinds vorig weekend drie ontvoerde Eritreërs zijn doodgeschoten omdat ze zeiden het losgeld niet te kunnen betalen. Anderen lopen het risico verkocht te worden aan orgaanhandelaren als ze het geld niet kunnen opbrengen. Ze beschreef de wrede, onmenselijke en ontluisterende behandeling die deze mannen, vrouwen en tieners ondergaan. Ze wees op het feit dat deze mensen al meer dan een maand als slaven moeten leven en dat niemand zich om hen bekommert. (Bron: PVB/AE)