Paus vraagt gebed voor Chinese katholieken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Kerk op Hainan Island voor de kust van zuid-China heeft op 17 mei haar eerste priester gewijd in zestig jaar. Tegelijkertijd...
20120522China01

Gebedsdag voor China op 24 mei.

De Kerk op Hainan Island voor de kust van zuid-China heeft op 17 mei haar eerste priester gewijd in zestig jaar. Tegelijkertijd werd de pas gebouwde kerk van het Heilig hart van Jezus in Haikou City gewijd. Bisschop Joseph Gan Junqiu van Guangzhou wijdde de diaken Zhang Wenmin.

Ook twee andere bisschoppen van Guangdong namen deel aan de wijding, die door 600 Katholieken werd bijgewoond. De nieuwe priester Zhang is afkomstig van het bisdom Tangsan in Noord China. Hij werd al als seminarist naar Hainan uitgezonden om daar te dienen. Hij heeft onder meer de bouw van de nieuwe kerk begeleid. Voor het bouwen van de nieuwe kerk schonk de regering vijf hectare grond. Nadat de kerk klaar was vroegen de lekengelovigen de diaken te blijven aangezien zij al sinds de komst van het communisme zonder priester zaten. Het bisdom Hainan heeft nu twee priesters en twee vrouwelijke religieuzen die de pastorale zorg hebben voor maar liefst 5.000 Katholieken verspreid over acht kerken.

Maria, hulp der Christenen

Paus Benedictus heeft afgelopen zondag de wereldkerk opgeroepen te bidden voor de Katholieke Kerk in China. Daarbij verwees hij naar de gedachtenis van de Maagd Maria Hulp van de Christenen op 24 mei, die bij het heiligdom in Shanghai door veel Katholieke Chinezen vereerd wordt. "Wij voegen ons in gebed bij alle Katholieken in China," zei paus Benedictus, "opdat zij in bescheidenheid en vreugde de Verrezen Christus verkondigen, trouw zijn aan zijn de Kerk en de opvolger van Petrus. Bovendien hopen wij dat zij hun dagelijks leven leiden op een manier die in overeenstemming is met het geloof dat wij belijden." In de formulering zinspeelde de paus duidelijk op het bestaan van de door de staat gecontroleerde Chinese katholieke kerk, die de paus niet erkent. "Heilige Maria," bad de Heilige Vader, ‘steun het pad van de Chinese Katholieken, geef dat hun gebed steeds intenser en waardevoller wordt in de ogen van God. Breng de wereldkerk tot genegenheid en laat allen deelnemen aan de weg die de Kerk in China gaat."

 

Bron: UcaNews/Radio Vaticana

Foto: rkdocumenten.nl