Paus vraagt erkenning Kerk door Turkije

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft er bij de nieuwe Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel aangedrongen op erkenning van de katholieke Kerk. In Turkije is geen "volledige godsdienstvrijheid" zoals die door de grondwet is voorzien, aldus de paus bij de ontvangst v
20100114turkije1

Paus Benedictus XVI heeft er bij de nieuwe Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel aangedrongen op erkenning van de katholieke Kerk. In Turkije is geen "volledige godsdienstvrijheid" zoals die door de grondwet is voorzien, aldus de paus bij de ontvangst van Kenan Gürsoy in het Vaticaan. Hij sprak ook de hoop uit op een verdieping van de "goede betrekkingen" en een groeiende samenwerking.

De reeds lang bestaande christelijke gemeenschap in Turkije is trots op haar rol in de seculiere republiek, zei de paus. De katholieken waarderen ook de grondwettelijk toegekende vrijheid van eredienst. Een formele erkenning zou de Kerk echter helpen "zich te verheugen in een volledige godsdienstvrijheid en een nog grotere bijdrage aan de samenleving te leveren".

Terugblikkend op het afgelopen Paulusjaar dankte de paus Turkije voor haar stappen om pelgrims een bezoek aan de historische en religieuze plaatsen van de apostel te vergemakkelijken.

Op conflicten zoals die rond de St.-Pauluskerk in Tarsus ging hij niet in.

Benedictus XVI bood tegelijkertijd ook bemiddeling van de Heilige Stoel aan bij binnenlandse conflicten in Turkije. Zonder de Armeense genocide bij naam te noemen, benadrukte de paus dat voor territoriale geschillen en etnische rivaliteiten alleen een oplossing gevonden kan worden als de legitieme rechten van elke partij erkend worden. Eveneens moeten "ongerechtigheden uit het verleden" erkend en, indien mogelijk, hersteld worden, aldus de kerkleider.

Gürsoy herinnerde bij de presentatie van zijn accreditatiebrief aan de "uitstekende" diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en de Heilige Stoel de afgelopen 50 jaar. Beide partijen konden op wetenschappelijk en cultureel gebied samenwerken. Zijn verwachting is dat het Vaticaan Turkije zal ondersteunen bij hun inspanningen lid te worden van de Europese Unie. "Wij geloven dat de Heilige Stoel de belangrijke rol erkent die Turkije voor de toekomst van het continent kan spelen ", zei de ambassadeur. (KNA)