Paus voor behoedzame democratisering Cuba

dinsdag, 01 september 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft zich aan het begin van zijn reis naar Mexico en Cuba uitgesproken voor een behoed- zame democratisering van Cuba.
20120323_paus01

Paus Benedictus XVI heeft zich aan het begin van zijn reis naar Mexico en Cuba uitgesproken voor een behoedzame democratisering van Cuba.

"Het is vandaag duidelijk dat de marxistische ideologie, zoals die ooit geformuleerd is, geen antwoorden meer geeft op de vragen van nu", aldus de Paus tijdens zijn vliegreis naar Mexico.

Hij noemde het belangrijk via een constructieve dialoog naar nieuwe modellen te zoeken en trauma’s te vermijden. De Katholieke Kerk wil graag haar bijdrage aan dat dialoogproces leveren als advocaat voor de vrijheid van geweten en godsdienst.

Daarmee geeft de Paus indirect steun aan de Cubaanse oppositie. Het lijkt een regelrechte steunbetuiging aan het Varelaproject dat kort na het Pausbezoek van 1998 in publiciteit kwam en een geleidelijke democratisering van Cuba beoogt. Veel van de ondertekenaars van het Varelaproject zijn door het regime tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

Deze week riep de vroegere Poolse vakbondsleider Lech Walesa de Paus op om de Cubaanse oppositie te steunen zoals Johannes Paulus II de verboden vakbond Solidarnosc steunde.

 

Mexico

De Paus riep ook op tot een vastberaden optreden tegen drugshandel en het geweld in Mexico. De Kerk moet al het mogelijke doen tegen dit "vernietigende kwaad." De verafgoding van geld en de valse beloften van de drugs dienen als dwaalwegen te worden ontmaskerd. Daartoe moet de Kerk de gewetens scherpen en mensen tot morele verantwoording opvoeden. Benedictus XVI hekelde een "zekere schizofrenie tussen private en publieke moraal" in Latijns-Amerika. Ook talrijke Katholieken, die privé gelovig leven, streven in het openbare leven doelen na die onverenigbaar zijn met de Christelijke waarden.

Verder riep de Paus op tot een vernieuwing van het geloofsleven in Latijns-Amerika. De "intuïtie van het hart",die de vroomheid van het continent vormt, moet aangevuld worden met rationaliteit, aldus de Paus. De kerkvorst vertrok vrijdagmorgen met het vliegtuig vanuit Rome. Tegen half twaalf vannacht wordt de Paus verwacht op het vliegveld van Leon in Mexico. Maandag reist hij door naar Cuba.

 Het is de 23e buitenlandse reis van Paus Benedictus, die op 16 april 85 jaar wordt.

  

Bron: KN, foto: zoom.nl