Paus veroordeelt aanslagen Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Nauwelijks een paar uur nadat paus Benedictus XVI tijdens de nachtmis het Kerstfeest het "feest van het hart" had genoemd ontploften in Nigeria bij...
20111227paus01

Nauwelijks een paar uur nadat paus Benedictus XVI tijdens de nachtmis het Kerstfeest het "feest van het hart" had genoemd ontploften in Nigeria bij drie Christelijke kerken bommen.

Bij de gelijktijdige aanslagen vielen meer dan zeventig doden en vele tientallen gewonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen zijn opgeëist door Boko Haram, een extremistische islamitische groepering die van Nigeria een islamitische staat wil maken.

Wereldwijd veroordeeld

Politici uit de hele wereld hebben de aanslagen veroordeeld. De paus sprak over "absurde" daden. In een indringende oproep vroeg hij om een einde te maken aan het bloedvergieten. Ook iep hij op tot gebed voor de slachtoffers. Met het oog op de daders bad hij: "mogen de handen van de geweldplegers stoppen dood te zaaien en mogen op de wereld gerechtigheid en vrede heersen."

‘Kerstgeweld’

Deze vrede, die de kernboodschap van het Kerstfeest is dat herinnert aan de geboorte van de Vredevorst Christus, is de afgelopen jaren telkens opnieuw opgeschrikt door geweld.

Ook in 2010 was er geweld in Nigeria en werd in de Filippijnen een bomaanslag gepleegd tijdens de nachtmis. De oproep van de paus op Tweede Kerstdag, het feest van de eerste martelaar St. Stefanus, werd ook dit jaar concreet. Op deze dag herdenkt de Kerk ook de vervolgde christenen wier geloofsmoed ook vandaag telkens opnieuw het martelaarschap vraagt.

Nood in de wereld

De paus richtte op Eerste Kerstdag in zijn Kersttoespraak de aandacht op de nood in de wereld. Hij wees op de crisishaarden in Afrika en het Nabije Oosten. Hij bepleitte de hervatting van de dialoog tussen Israël en de Palestijnen en eiste een einde van het geweld in Syrië.

Ook vroeg hij Gods hulp voor volledige verzoening en stabiliteit in Irak en Afghanistan.

Voor de landen van de "Arabische Lente" bad hij om "nieuwe kracht bij de opbouw van het algemeen welzijn".

Bron: KNA, Foto: EPA