Paus: vermoorde zusters Jemen ‘martelaren’

maandag, 07 maart 2016
Nieuws
Paus Franciscus sprak zondag na het angelusgebed over de moord op de vier zusters van Moeder Teresa in Jemen. “Zij zijn de martelaren van vandaag!”

De paus zei de gelovigen op het Sint Pietersplein dat hij de Missionarissen van Naastenliefde nabij is vanwege hetgeen er afgelopen vrijdag gebeurde “met de moord op vier zusters in Aden, in Jemen, waar zij de ouderen bijstonden”. “Ik bid voor hen en voor de andere personen die vermoord werden bij de aanslag, en voor hun familie”, zei Franciscus. Bij de terroristische aanslag op het klooster van de zusters in Jemen, kwamen afgelopen vrijdag in totaal zestien mensen om het leven, waaronder vier zusters en een aantal ouderen die zij verzorgden.

De paus noemde hen de “martelaren van vandaag!”. “Het haalt niet de voorpagina’s van de kranten, het is geen nieuws: zij geven hun bloed voor de Kerk. Deze mensen zijn het slachtoffer van de aanslag van degenen die hen hebben vermoord en ook van de onverschilligheid, van deze globalisering van de onverschilligheid.” Franciscus bad tot de zalige Moeder Teresa – die vermoedelijk in september heilig zal worden verklaard – opdat zij haar dochters, “de martelaren van naastenliefde, begeleidt naar het paradijs, en voorspreekster is van de vrede en van het heilige respect voor het menselijk leven”.

Zaterdag liet de paus, middels een brief van Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin, al weten “geschokt en diep verdrietig” te zijn over de gewelddadige moord op de vier zusters en twaalf anderen in het klooster. Hij noemde de aanslag “een daad van zinloos en duivels geweld”. Ook kardinaal Parolin beaamde in een interview met de Italiaanse krant Avvenire dat de zusters als martelaren zijn gestorven. “Ze hebben me verteld dat ze al bedreigingen hadden ontvangen, maar dat ze toch wilden blijven, ten koste van hun leven.” Het is niet te begrijpen, voegde de staatssecretaris toe, “hoe mensen die hun leven wijdden aan het welzijn van hun naasten op zo’n barbaarse manier konden worden vermoord”.

Het is nog altijd niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de terroristische aanslag op het klooster van de Missionarissen van Naastenliefde. Al-Qaida heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslag. (Katholiek Nieuwsblad)