Door Oliver Maksan
Het solidariteitsbezoek van de Paus aan Lesbos is een sterk signaal aan de Arabische staten om meer te doen voor de vluchtelingen, in het bijzonder voor zij die afkomstig zijn uit Syrië en Irak. Priester Khalil Jaar van het Latijnse Patriarchaat in Jordanië is daarvan overtuigd. In een gesprek met de internationale katholieke pastorale hulporganisatie Kerk in Nood zei priester Khalil, die zich inzet voor de christelijke vluchtelingen in het Midden-Oosten: “Met zijn bezoek aan Lesbos toont Paus Franciscus aan dat hij bezorgd is over elke persoon. Hij staat niet onverschillig tegenover mensen in nood omdat God dat ook niet is. Zonder woorden zond hij een sterk signaal naar de Arabische landen die tot op heden geen of amper vluchtelingen hebben opgenomen.” Priester Khalil is ervan overtuigd dat hij door zijn voorbeeld aantoonde dat er voor de vluchtelingencrisis een oplossing bestaat als iedereen aan hetzelfde zeel trekt.” “Waarom zou alleen Europa de last moeten dragen van de vluchtelingen? Als iedereen samenwerkt, dan wordt het veel gemakkelijker. Dan worden de mensen in nood op de best mogelijke wijze geholpen.”
Liefde en nederigheid
Paus Franciscus reisde afgelopen zaterdag naar het Griekse eiland voor een kort bezoek om de vluchtelingen te ontmoeten en zijn solidariteit met hen te betonen. Pater Khalil nam op uitnodiging van de Griekse regering en de Kerkelijke instellingen deel aan het bezoek. “Op Lesbos kon ik spreken met Syrische vluchtelingen nadat de Paus hen ontmoet had. Het waren allemaal moslims. Ze vertelden me dat de bezorgdheid van de Paus hun blik op de christenen veranderd had. Velen waren verbaasd over zoveel liefde en nederigheid. Dat hadden ze helemaal niet verwacht, vertelden ze me”, zei priester Khalil.
Moslims én christenen
Priester Khalil verwierp de kritiek op het gebaar van de Paus om alleen moslims en geen christenen mee te nemen op zijn terugvlucht zodat ze asiel konden krijgen in Italië. “De Heilige Vader wilde echt wel christelijke vluchtelingen meenemen uit Syrië en Irak. Maar jammer genoeg waren hun papieren nog niet in orde. Ze zullen op een latere datum komen. En dan nog, als je er dieper op ingaat, dan is het belangrijkste in een noodsituatie geen kwestie van geloofsovertuiging. Of het nu moslims of christenen zijn: alle mensen zijn door God geliefd en ze hebben allemaal onze hulp nodig.”
Priester Khalil drukte zijn dank uit voor de aanmoedigingen van Paus Franciscus: “Ik kon heel kort met de Heilige Vader spreken. Hij vertelde me dat ik mijn werk voor mensen in nood moest verder zetten. Het voorbeeld van de Paus inspireerde me en moedigde me aan. Ik dank ook Kerk in Nood voor de hulp die ze biedt om arme mensen en vluchtelingen bij te staan.”
Kerk in Nood steunt het werk van priester Khalil in Marka, Jordanië. Daar biedt hij onderdak en voedsel aan voor Iraakse en Syrische christenen die gevlucht zijn voor ISIS. Op deze wijze worden 600 gezinnen geholpen. Kerk in Nood steunt een groot aantal projecten van kerkelijke partners voor christelijke vluchtelingen in Syrië, Irak, Libanon en Jordanië.