Paus: uitbannen honger is doel van katholieke Kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Honger is volgens paus Benedictus XVI "het wreedste en voornaamste teken van armoede". "De katholieke Kerk zal zich altijd blijven inzetten om honger te overwinnen."
famine_2-200-x-157

Honger is volgens paus Benedictus XVI "het wreedste en voornaamste teken van armoede". "De katholieke Kerk zal zich altijd blijven inzetten om honger te overwinnen."

Dat zei de paus tijdens de wereldvoedseltop die deze week in Rome is gehouden. "De internationale gemeenschap moet nu het hoofd bieden aan een ernstige economische en financiële crisis. Statistieken laten zien dat er een dramatische toename is van het aantal mensen dat honger lijdt", aldus de paus. Deze toestand "wordt erger gemaakt door de stijging van voedselprijzen, de afname van economische hulpmiddelen en de beperkte toegang tot de wereldmarkt en voedsel voor de armste volken."

Voedsel genoeg

Ondanks de zorgwekkende cijfers en tot ergernis van voorstanders van geboortebeperking wees de paus op "het bekende feit dat de wereld genoeg voedsel heeft voor al haar inwoners."

"Er wordt wereldwijd zelfs voldoende voedsel geproduceerd om te voorzien in zowel de huidige behoefte als die in de nabije toekomst. Hieruit mogen wij afleiden dat er geen "oorzaak en gevolg" verband is tussen de bevolkingsgroei en hongersnood. Dit wordt verder aangetoond door de betreurenswaardige vernietiging van voedselproducten omwille van economisch winstbejag."

Verspilling

Paus Benedictus veroordeelde eveneens de "overvloed" en "verspilling" en zei dat deze "niet langer acceptabel zijn nu de tragedie van hongersnood steeds grotere vormen begint aan te nemen."

Als antwoord op het huidige debacle citeerde de paus uit zijn recente encycliek Caritas et Veritate: "Wat ontbreekt is een netwerk van economische instellingen die in staat zijn om een regelmatige toegang tot voldoende voedsel en water te garanderen."

Ook moeten arme landen kansen krijgen om economische initiatieven te kunnen ontplooien op de internationale markt, benadrukte de paus. Zodra deze landen meer inkomen kunnen genereren zullen zij landen in staat zijn om in hun eigen voedselbehoefte te voorzien.

De Heilige Vader zei tot slot: "De Kerk wil zich niet mengen in politieke discussies. Zij respecteert de kennis die is verworven door wetenschappelijk onderzoek en ondersteunt in alles de strijd om de hongersnood uit te bannen."

Bron: Zenit