Paus tot Nigeriaanse bisschoppen: ‘wees vredestichters’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Franciscus heeft de Nigeriaanse bisschoppen aangemoedigd als vredestichters op te treden in hun door geweld verscheurde land.
20151903_Nigeria01

Paus Franciscus heeft de Nigeriaanse bisschoppen aangemoedigd als vredestichters op te treden in hun door geweld verscheurde land.

In de op 2 maart gedateerde maar dinsdag gepubliceerde brief noemt paus Franciscus de islamitische terreurgroep Boko Haram niet bij naam. Maar hij doelt duidelijk op de groep waar hij schrijft over "nieuwe en gewelddadige vormen van extremisme en fundamentalisme op etnische, sociale en religieuze gronden".

Franciscus: "Gelovigen, zowel christenen als moslims, hebben een gezamenlijke tragische uitkomst ervaren door de handen van mensen die religieus zeggen te zijn, maar integendeel religie misbruiken, om er een ideologie van te maken voor hun eigen verstoorde belangen van uitbuiting en moord."

In antwoord op dit geweld zei de paus dat vrede moet worden nagestreefd door het "opbouwen van een ‘cultuur van ontmoeting’". Hij prees Nigeriaanse kerkleiders om hun pogingen vrede te bevorderen, en verzekerde hen van zijn gebedsrijke steun.

Volgens de paus is Nigeria "klaar om een primaire rol te spelen, niet alleen in Afrika maar in de wereld". Hij merkte op dat de Nigeriaanse economie een "robuuste groei" doormaakt die van het land de grootste economische macht van het continent heeft gemaakt. Ook, zo zei Franciscus, is Nigeria naar voren gekomen als een politieke sleutelspeler in de regio.

Bron: KN/Zenit