Paus tegen centrale opvangkampen

dinsdag, 21 februari 2017
Nieuws
Paus Franciscus is tegen het systeem van centrale opvangkampen voor vluchtelingen.
Syrischevluchtelingenkinderen

“De grote verzamelingen van asielzoekers en vluchtelingen hebben geen positieve resultaten opgeleverd”, zei hij dinsdag in het Vaticaan. De grote kampen werken “eerder nieuwe situaties van kwetsbaarheid en onbehagen” in de hand. De eerste opvang en registratie van migranten moet volgens de paus op “gepaste en behoorlijke plekken” gebeuren. Kleine decentrale inrichtingen zijn daar beter voor geschikt. Die maken de verzorging en de persoonlijke ontmoetingen gemakkelijker, aldus Franciscus.

Humanitaire corridors
Tegelijkertijd bepleit hij een vluchtelingenpolitiek die gezinshereniging nastreeft. Het opzetten van humanitaire corridors moeten voorkomen dat migranten in handen van mensensmokkelaars vallen. De paus sprak tot deelnemers aan een conferentie over vluchtelingen die in het Vaticaan werd gehouden.

In zijn toespraak hekelde hij “populistische demagogie” die vreemdelingenhaat aanwakkert en riep op migranten met open armen te ontvangen. Er ontwikkelt zich een houding die medemensen alleen nog maar als concurrenten ziet en niet als broeders die opgenomen moeten worden. Deze egoïstische instelling wordt door populistische demagogie versterkt, aldus de paus.

Bron: KNA/Katholiek Nieuwsblad