Paus tegen bisschoppen Venezuela: “U spreekt namens mij”

dinsdag, 04 juli 2017
Nieuws
Zondag riep de Paus op tot onderhandelingen voor vrede in Venezuela. De Venezolaanse bisschop Moronta sprak eerder met Kerk in Nood over zijn ontmoeting met Franciscus.
Venezuela-protesten

Op 8 juni werden de Venezolaanse bisschoppen door de Paus ontvangen voor een persoonlijk gesprek. De belangrijkste reden voor deze reis naar Rome was om persoonlijk met Paus Franciscus te kunnen spreken, hem in de ogen te kijken en hem precies te vertellen hoe de crisis in Venezuela er dagelijks aan toe gaat. “De afspraak is kort van tevoren gemaakt omdat er haast bij was”, geeft Monseigneur Mario Moronta, bisschop van San Cristóbal, aan tijdens zijn bezoek aan het hoofdkantoor van Kerk in Nood. “Zijn agenda moest worden omgegooid maar de Paus stelde zich volledig beschikbaar en was zeer geïnteresseerd.”

33 demonstraties per dag
Niet lang geleden was Venezuela nog een rustig land. Nu vormen honger, corruptie, plunderingen, arrestaties en vandalisme een ware tijdbom. De massademonstraties tegen het regime van Nicolás Maduro zijn aan de orde van de dag. Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie zijn er tussen 1 april en 19 juni 2.675 demonstraties geweest, wat neerkomt op 33 per dag. Tijdens de protesten hebben honderden mensen het leven verloren. Door censuur en gebrek aan transparantie is het niet mogelijk om een officieel, vaststaand cijfer van het aantal werkelijk doden vast te stellen.

“U spreekt namens de Paus”
De bisschoppen van Venezuela gaven de Paus de informatie over de ondervoeding bij kinderen en een dossier over de gewelddadige onderdrukking, voorzien van foto en naam van ieder slachtoffer. “Paus Franciscus heeft alles grondig doorgelezen en zag er aangedaan uit. Hij was geraakt.” Hij sprak nogmaals uit de bisschoppen te blijven steunen: “Blijf dicht bij de mensen staan, creëer een transparante dialoog en sla een brug.” Op de opmerking van de bisschoppen zijn woord te volgen, antwoordde Franciscus: “U spreekt namens de Paus.”

Vrede stichten
Mgr. Moronta waarschuwt ervoor dat ‘piëtisme’ leidt tot ‘quietisme’ (nalatigheid), het met de armen over elkaar afwachten totdat zaken vanzelf oplossen. “De rozenkrans bidden maar tegelijkertijd niet met de buren overweg kunnen, omdat deze Chavist is of tot de oppositie behoort, dat gaat niet. We moeten iedereen helpen, bij elkaar komen zodat de vrede van het volk de top bereikt. Andersom, van de politici naar het volk, zal dit niet gebeuren. Het is onze taak de mensen met elkaar te herenigen, hen te begeleiden en interpreteren wat God van ons vraagt.”

De Kerk helpt
Monseigneur Moronta legt uit hoeveel initiatieven er door de verschillende personen in de bisdommen worden genomen om de mensen die dit het hardst nodig hebben in het dagelijks leven te helpen. De priester die een moestuin aanlegt om de gemeenschap te laten zien hoe zij zichzelf door de voedselschaarste kunnen slepen. Of een gemeenschap die in een gehuurd pand een restaurant opent en met de opbrengt armen in deze omgeving van eten voorziet. Ook de vele vermoeide reizigers die in Colombia voedsel kopen, krijgen onderweg eten en drinken van de de Kerk aangeboden.

Steun door Kerk in Nood
Bisschop Morata heeft van zijn reis naar Rome gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan de hoofdzetel van Kerk in Nood. Hij ontmoette er de verantwoordelijke van Kerk in Nood voor de projecten in Venezuela. Tijdens die ontmoeting ging hij in detail in op de zorgen waarmee zijn bisdom wordt geconfronteerd en sprak hij zijn dank uit voor de ondersteuning die werd geboden voor de evangelisatie en voor de opleiding van priesters, leken en religieuzen van de lokale Kerk.