Paus spreekt president Pakistan over geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari gesproken over het recente geweld tegen christenen in zijn land. Dat heeft het Vaticaan bekend gemaakt.
pakistan_-_gorja_balsfemia-200-x-121

Paus Benedictus XVI heeft met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari gesproken over het recente geweld tegen christenen in zijn land. Dat heeft het Vaticaan bekend gemaakt.

Volgens een verklaring spraken beide leiders over manieren om "alle vormen van discriminatie op grond van religieuze identiteit te boven te komen". President Zardari ging vooral in op de ‘strijd tegen terrorisme en de inzet om een toleranter en in alle aspecten harmonieuzer samenleving te creëren". Het gesprek ging vervolgens ook over de positieve rol die de katholieke Kerk in het sociale leven van Pakistan vervult door haar activiteiten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en hulpverlening.

Golf van geweld

Fundamentalistische moslims hebben de laatste maanden tientallen keren christenen aangevallen. Begin augustus drong een woedende menigte de christelijke wijk van de stad Gorja in de provincie Punjab binnen. Zes christenen werden levend verbrand, veertig woningen en twee kerken gingen in vlammen op. Aanleiding was een gerucht dat een christen een Koran zou hebben ontheiligd.

Vorige maand deed zich een vergelijkbaar incident voor toen een moslimmoeder het christelijke vriendje van haar dochter van schending van de Koran beschuldigde. Daarop verjoeg een menigte boze moslims in opdracht van de lokale imam de inwoners van een christelijk dorp, bedreigde hen met de dood en stak de katholieke kerk en twee huizen in brand. De jongen, die door de politie in bewaring was genomen, overleed in het politiebureau. Zijn lichaam vertoonde sporen van zware mishandeling. Volgens de politie had hij zelfmoord gepleegd.

Christenen en gematigde moslims dringen al jaren aan op opheffing van de zogenaamde blasfemiewetten die volgens hen mede aan de basis liggen van het toenemende geweld tegen religieuze minderheden.

Uit de verklaring valt op te maken dat ook dit aspect door paus en president is besproken.

In Pakistan maken katholieken ongeveer een procent uit van de circa 150 miljoen inwoners.

Bron: KN/CNA/KNA

룀 €