Paus roept synode over Midden-Oosten bijeen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Totaal onverwacht heeft paus Benedictus XVI een bijzondere synode aangekondigd over het Midden-Oosten. Tijdens een ontmoeting met de katholieke patriarchen uit de regio in Castelgandolfo maakte de paus zijn initiatief bekend.
christiangirl-200-x-198

Totaal onverwacht heeft paus Benedictus XVI een bijzondere synode aangekondigd over het Midden-Oosten. Tijdens een ontmoeting met de katholieke patriarchen uit de regio in Castelgandolfo maakte de paus zijn initiatief bekend.

Enigszins vergelijkbaar met de komende bijeenkomst is de Libanonsynode van 1995. Destijds ging het over de situatie van een enkel land dat net zestien jaar burgeroorlog achter de rug had.

De nu bijeengeroepen synode is onder anderen bedoeld voor de bisschoppen en patriarchen uit Egypte, Jordanië, Syrië, Iran, Armenië, Libanon, het Arabisch schiereiland, Israël en de Palestijnse gebieden.

"Tijdens deze broederlijke ontmoeting zullen uw zorgen zeker tot uitdrukking komen en zullen we adequate richtlijnen vinden. Ik verzeker u ervan dat u constant in mijn gedachten en mijn gebeden bent", aldus de paus tot de patriarchen. "Ik ben uw oproep tot vrede niet vergeten die u mij bij de laatste synode in handen heeft gelegd."

De patriarchen hebben de paus tijdens hun bezoek van vorige week vier urgente problemen voorgelegd die christenen in de regio raken: de groei van het islamitisch fundamentalisme in het Midden-Oosten en de rusteloosheid onder de christenen; het belang van dialoog met de islam; de positie van oriëntaalse patriarchen in de universele Kerk en de kerkelijke jurisdictie in Koeweit en de Golfstaten.

Een van de meest urgente problemen is het massale wegtrekken van christenen uit de regio. Of het nu komt door oorlog en spanningen of door een nadrukkelijker optreden van de islam, christen verlaten en masse hun geboortegrond. Meestal gaat het om goed opgeleide en ambitieuze jonge mensen die in Westerse landen een nieuw bestaan op willen bouwen. Deze trend, die al jaren aan de gang is, maakt het voor achterblijvers nog moeilijker. In januari van dit jaar opperde de patriarch Louis Sako van Kirkuk, Irak, het idee voor een bijzondere synode over de regio. Sako wilde het vooral toespitsen op de snel slinkende christelijke minderheid.

Hoewel alle christelijke kerken en denominaties het steeds moeilijker krijgen, is er nog weinig samenwerking. De synode wil de boodschap verduidelijken dat de christenen in het Midden-Oosten alleen iets aan hun problemen kunnen doen als zij zich eensgezind en solidair opstellen.

Uit verschillende toespraken en boodschappen van de paus is duidelijk geworden dat de Heilige Vader zich grote zorgen maakt over de christelijke presentie in het Midden-Oosten. Volgens Vatican-watchers zou de paus de synode persoonlijk willen bijwonen. Dat leidt men althans af uit het feit dat diens voorgenomen reis naar Duitsland, die in oktober volgend jaar was voorzien, opnieuw is verschoven. De synode vindt plaats van 10 tot 24 oktober 2010.

Het zijn waarschijnlijk de patriarchen zelf die hebben aangedrongen op een speciale synode. Afgelopen week waren de belangrijkste patriarchen uit de regio bij de paus op diens zomerresidentie op bezoek: de maronitische patriarch Nasrallah Sfeir, de Syrisch-katholieke Ignace Youssef III Younan en de Armeense Bedros XIX Tarmouni uit Beiroet; de Grieks-melkitische Gregorios III Laham uit Damascus, de Latijnse patriarch Fouad Twal uit Jeruzalem, de Chaldeëer Emmanuel III Delly uit Bagdad en de koptische Antonios Naguib uit Alexandrië.

Volgens een anonieme Vaticaanse medewerker is het heel bijzonder dat de zelfbewuste kerkleiders een gezamenlijk bezoek voor elkaar hebben weten te krijgen. Des te meer is er volgens hem van de synode te verwachten. "Ze zijn altijd goed voor verrassingen", aldus de medewerker."

Bron: KNA/AsiaNews